Bij toeval krijgt illustrator Alphonse Mucha een opdracht van een gevierde Parijse actrice. De rest is geschiedenis. Het Kunstmuseum Den Haag wijdt een grote expositie aan de meester van het affiche. AVROTROS organiseert speciaal voor haar leden een lezing rond deze expositie. 

Als één iemand op het juiste moment op de juiste plek was, dan is dat Alphonse Mucha (1860-1939). Op 26 december 1894 is de Tsjechische illustrator in een drukkerij om werk voor een vriend af te ronden. Het is er leeg en stil, de meeste mensen zijn vrij vanwege kerst. Dan komt een telefoontje binnen met een spoedopdracht voor een affiche. Er is niemand in de drukkerij, behalve Mucha. Zou hij misschien… 

De opdrachtgever van het affiche is niemand minder dan Sarah Bernhardt, een levende legende. Ze is een gevierd actrice, heeft een eigen theater en regisseert stukken waarin ze de hoofdrol vertolkt. Voor de honderdste uitvoering van het toneelstuk Gismonda wil ze een nieuw affiche. En het moet op nieuwjaarsdag in de straten van Parijs hangen. 

Mucha zet zijn tanden erin en maakt een affiche dat hem in één klap beroemd maakt. ‘Een paar dingen vallen op’, zegt conservator moderne kunst Thijs de Raedt van Kunstmuseum Den Haag. ‘Het is een bijzonder formaat, smal en heel lang. De afgebeelde vrouw is bijna levensgroot en kijkt als een soort goddelijke verschijning verheven over ons uit. Mucha gebruikt pasteltinten, wat afweek van wat mensen in die tijd gewend waren. En dan zijn er ook nog de ongekende details en de decoratieve mozaïek patronen.’ Extra interessant, zo stelt De Raedt, is de hoofdpersoon van het toneelstuk. ‘Mucha toont Sarah Bernhardt als Byzantijnse prinses. Vanwege zijn Slavische achtergrond ziet Mucha Byzantium als spiritueel vaderland.’ 

Speciaal voor leden: 

In samenwerking met de Mucha Foundation, toont Kunstmuseum Den Haag dit voorjaar een ruime selectie van het werk dat Alphonse Mucha zo beroemd maakte. Geniet van een lezing over het werk van Mucha en bezoek de tentoonstelling. Je ontvangt direct een klein cadeautje om je aantekeningen mee te maken en een lekkere kop koffie.

Locatie: Kunstmuseum Den Haag

Datum:  zondag 12 juni 2022

Aanvang lezing: 10:30 uur

Ledenprijs:   € 14,-

Bestel tickets

Deel dit artikel