Weidse uitzichten vanaf de hoge duinen, de wind die wolkenluchten over het weiland jaagt, grazende koeien langs de sloot met molens aan de einder, de oudste polders ter wereld: het Noord-Hollandse landschap heeft door de eeuwen heen vele kunstenaars geïnspireerd. 'Weids!' is een ode aan het Noord-Hollandse landschap.

Voor Weids! zocht Stedelijk Museum contact met Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Dit waterschap is opvolger van de vele honderden voorgangers die Noord-Holland door de eeuwen heen hebben gemaakt en behouden. Het beschikt niet alleen over grote deskundigheid over het landschap, maar bouwde in de loop van de tijd ook een omvangrijke collectie op die objecten bevat van de 16e tot en met de 21e eeuw. Het gaat niet alleen om schilderijen van molens, gemalen en sluizen uit het verleden, maar ook om bijna abstracte moderne kunst waarin nog net een horizon te herkennen valt, en gegraveerde glazen en maquettes. Veel kunstwerken uit de collectie van het Hoogheemraadschap zijn nu in deze expositie het eerst voor publiek te zien.

Speciaal voor Muzelezers vertelt Waterschapshistoricus Diederik Aten over deze bijzondere collectie, waarna conservator Christi Klinkert u ontvangt op zaal. Voorafgaand aan deze exclusieve openstelling en lezing wordt u ontvangen met koffie (of thee) met een lokale lekkernij.

Uiteraard zullen wij bij dit evenement de geldende Corona preventiemaatregelen in acht nemen, een mondkapje is verplicht.

Er zijn 2 verschillende tijdslots beschikbaar. 

Tijdslot 1
14.45 – 15.00 uur ontvangst met koffie & thee
15.00 – 15.45 uur lezing door Diederik Aten
Vanaf 15.45 uur aansluitend bezoek museum op eigen gelegenheid

Tijdslot 2
15.45 – 16.00 uur ontvangst met koffie & thee
16.00 – 16.45 uur lezing door Diederik Aten
Vanaf 16.45 uur aansluitend bezoek museum op eigen gelegenheid

Locatie: Stedelijk Museum Alkmaar, Canadaplein 1 1811 KE Alkmaar
Datum:Maandag 28 juni 2021
Ledenprijs: € 10,00 p.p.

Deel dit artikel