De Franse dirigent Sébastien Daucé reconstrueerde het grootse dansspektakel dat in 1653 georganiseerd werd voor de toen 14-jarige Zonnekoning Lodewijk XIV. Speciaal voor leden geeft Sébastien Daucé een inleiding op het concert. Bezoek aansluitend de prijswinnende uitvoering in TivoliVredenburg.

‘De staat, dat ben ik’: niemand zou Lodewijk XIV durven te verdenken van een minderwaardigheidscomplex. Maar dat Frankrijk het stralende centrum van het universum was en de Franse muziek het summum van de kunsten, daar was lang niet iedereen het over eens. In het Europa van de 17de en 18de eeuw woedde een hevige strijd over de superioriteit van de Franse dan wel de Italiaanse muziekstijl.

Met dit concert tijdens het jaarlijkse Festival Oude Muziek keren we terug naar de oorsprong van deze Frans-Italiaanse esthetische oorlog. Het Ballet royal de la Nuit was een groots dansspektakel, gecreëerd door een hele batterij componisten voor de toen veertienjarige Zonnekoning, die zelf meedanste. Dirigent Sébastien Daucé reconstrueerde het dansspektakel nauwgezet. En samen met zijn Ensemble Correspondances laat hij de elegante, komische, ontroerende en burleske dansmuziek wervelen in een weelderig concert. De cd-opname die ze van deze muziek maakten, sleepte een reeks internationale prijzen in de wacht. Deze live-versie tijdens het Festival Oude Muziek Utrecht móet je dus gehoord hebben!

Leden hebben uiteraard een streepje voor.  Naast € 6,- ledenvoordeel op entree (1e rang kaarten) is er speciaal voor leden een inleiding door de dirigent. De Fransman zal de inleiding in het Engels doen.

Datum
Dinsdag 28 augustus 2018

Programma
18:45 uur          Inleiding op het concert door Sébastien Daucé (in het Engels)
20:00 uur          Le Concert Royal De la Nuit: de koning danst

Uitvoerenden
Ensemble Correspondances
Sébastien Daucé - dirigent

Locatie
Dinsdag 28 augustus: TivoliVredenburg - Utrecht

Ledenprijs
Dinsdag 28 augustus: €32,- (prijs inclusief inleiding en concertbezoek, eerste rang)

Het lidmaatschap AVROTROS Klassiek kost €7,50 per jaar. Lees meer over het lidmaatschap.

Bestel tickets

Deel dit artikel