Maria Magdalena behaard van top tot teen, penisplukkende nonnen of Jezus Christus, die joviaal bloed uit zijn zij laat spuiten: deze schilderingen zouden zomaar van de hand van een blasfemische rebel anno 2020 kunnen zijn. Niets is minder waar.

De schilderingen uit de tentoonstelling Body Language: Het lichaam in de middeleeuwse kunst in het Utrechtse Museum Catharijneconvent zijn afkomstig uit de late middeleeuwen. Gastconservator Wendelien van Welie deelt – na ontvangst met koffie, thee en wat lekkers – alle bijzonderheden van deze expositie en leert je met een middeleeuwse bril naar de werken kijken. Daarna kun je op eigen gelegenheid zelf beoordelen wat je van de kunstwerken vindt: goddelijk of goddeloos?

Over de lezing:
Van wonden in de vorm van een vagina en wandelende heiligen zonder hoofd tot Jezus die als een druif wordt uitgeperst. Welkom in de intrigerende belevingswereld van de middeleeuwer. In Body Language. Het lichaam in de middeleeuwse kunst  ziet u de meest fascinerende verbeeldingen van het lichaam uit het tijdvak 1300-1500. Het lichamelijke werd in die periode namelijk op een totaal nieuwe manier afgebeeld. Wat zat hier achter? En tot welke – in hedendaagse ogen – merkwaardige kunst leidde dit? In deze lezing vertelt gastconservator Wendelien van Welie u graag meer over dit nooit eerder tentoongestelde fenomeen.

Programma:
11.00-11.30 uur: ontvangst met koffie, thee en wat lekkers
11.30-12.30 uur: lezing in het Auditorium door gastconservator Wendelien van Welie
Vanaf 12.30 uur: museumbezoek op eigen gelegenheid.

clock update 17 nov 2020, 11:32
Uitverkocht!

Helaas, er zijn geen tickets meer beschikbaar voor dit evenement.


Zaterdag 12 december, 11:00 - 13:30 uur 
Prijs: € 7,50
Locatie: Museum Catharijneconvent Utrecht 

Het museum heeft de benodigde maatregelen getroffen. De events zijn veilig te bezoeken, er wordt uiteraard rekening gehouden met minimaal 1,5 m. afstand ten opzichte van andere bezoekers.

Deel dit artikel