Bezoek de nieuwe vleugel van het Teylers Museum: het Pieter Teylers Huis! Het voormalige woonhuis van de grondlegger van het oudste museum van Nederland. Sommige ruimtes in dit unieke Rijksmonument behoren tot de best bewaarde historische interieurs van Nederland uit de 18de eeuw.

Tijdens de interactieve rondleiding komen bezoekers tot de kern van zijn gedachtegoed. Wie was de persoon achter de idealen en het museum? En hoe relevant zijn die idealen vandaag de dag? Dit arrangement is incl. koffie/thee met gebak.

Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778) was een man van de Verlichting. Hij geloofde in de verheffing van de mens door middel van kunst en wetenschap. De vermogende Haarlemmer bracht zijn erfenis daarom onder in een filantropische stichting die zich ten doel stelde om de kunsten en wetenschappen te bevorderen. De uitvoerders van zijn testament besloten achter zijn woonhuis het eerste museum van Nederland te stichten. In 1784 ging Teylers Museum open voor publiek.

Direct naast Teylers Museum ligt het vroegere woonhuis van Pieter Teyler. Het huis hoorde dus altijd al bij het museum, maar was niet te bezichtigen.’ Na een jarenlange renovatie is het Pieter Teylers Huis nu wel open voor bezoekers. Je kunt er een van de best bewaarde 18e-eeuwse interieurs van Nederland bewonderen. ‘Interieurs uit die tijd zijn zeldzaam, omdat behang, tapijt en andere facetten van de inrichting door de eeuwen heen vaak aan de smaak van de tijd werden aangepast’, vertelt conservator Marleen Ram. ‘Het is bijvoorbeeld bijzonder dat de lambrisering bewaard is gebleven.’ Ook is er een heel mooi stucplafond dat dateert uit 1715. ‘De eigenaar voor Teyler, Hendrik Adriaan van der Marck, liet in de gangen en stijlkamers verfijnd stucwerk en mooie ornamenten aanbrengen door de Italiaanse stukadoor-beeldhouwer Giovanni Battista Luraghi.’

Locatie: Pieter Teylershuis Haarlem

Datum:  Dinsdag 14 juni 2022

Aanvang: 10.30  of 14.30 uur

Ledenprijs:    € 14,-

BESTEL TICKETS

Deel dit artikel