Ontdek de natuur door de lens van de camera. En laat je rondleiden in CODA Museum door conservator Els Drummen en archivaris Stefan Rutten. Zij vertellen je meer over de tentoonstelling Inside the outside – pioniers in fotografie. Aansluitend geniet je in het CODA Café van koffie of thee met een heerlijk stuk gebak.

Als een echte pionier trok Richard Tepe voor 1900 de natuur in met een driepoot en glasplaten. En ook voor hedendaagse fotografen en kunstenaars is de natuur een belangrijk onderwerp. De tentoonstelling Inside the Outside in CODA Museum Apeldoorn brengt die twee werelden bij elkaar. 

Tegenwoordig zijn we allemaal natuurfotograaf: met het grootste gemak pakken we onze telefoon en leggen we onze omgeving vast. Maar wat zien we vandaag de dag dan precies? En hoe verschilt dat van pakweg honderd jaar geleden? Over dat soort vragen gaat Inside the Outside in CODA Museum Apeldoorn. Vertrekpunt van de tentoonstelling vormt het werk van Richard Tepe (1864-1952), een van de eerste Nederlandse natuurfotografen. Zijn foto’s bevinden zich onder meer in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam en het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Toch is hij bij het grote publiek relatief onbekend. Tepe, die bijna vijftig jaar van zijn leven in Apeldoorn woonde, was een echte pionier. ‘Hij probeerde niet alleen dieren en planten zo goed mogelijk vast te leggen, maar wilde ook een mooie plaat maken’, aldus conservator Stefan Rutten. ‘Ook was hij nauw betrokken bij de oprichting van Natuurmonumenten, de eerste natuurbeweging van Nederland. Tepe leverde de beelden bij de verhalen die werden verteld.

Locatie: CODA Museum Apeldoorn

Datum:  Donderdag 9 juni 2022 11 - 12.30  uur

Prijs: € 15,- (excl. € 0,50 reserveringskosten per ticket)

Bestel tickets

Deel dit artikel