Niek Baar (28) brengt samen met het NJSO een hommage aan Tsjaikovski in de prachtige 15e eeuwse Sint Aegtenkapel in Amersfoort.

Wie houdt er niet van Tsjaikovski? De componist van sprookjesachtige balletten en de symfonie Pathetique heeft vele generaties na hem geïnspireerd. De dood van Tsjaikovski in 1893 veroorzaakte een schok in Sint-Petersburg en leidde tot nationale rouw bij de Russen. Het Nederlands Jeugdstrijkorkest (NJSO) brengt een hommage aan de Russische romanticus.

Anton Arenski schreef in 1894, een jaar na de tragische dood van Tsjaikovski, als eerbetoon een reeks variaties op een thema van Tsjaikovski. En zelfs de rebel Stravinski had een zwak voor de romantische melodieën van Tsjaikovski. In zijn ballet Le baiser de la fée citeert hij verschillende jeugdwerken van Tsjaikovski. Uit dit ballet stelde hij een suite samen voor viool.

Solist is Niek Baar, de winnaar van het Oskar Back Concours 2018 en de eerste deelnemer aan talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert!. Het NJSO besluit deze hommage met de heerlijke strijkersserenade opus 48. Daarin horen we Tsjaikovski ten voeten uit; romantisch, walsend, pathetisch maar bovenal oer-Russisch.

Het concert vindt plaats in één van de oudste en mooiste monumenten van Amersfoort: de Sint Aegtenkapel. De kapel is in 1410 gebouwd en ligt midden in de historische binnenstad van Amersfoort.

Tickets zijn inclusief een consumptie in de pauze.

Programma
Arenski: Variaties op een thema van Tsjaikovski
Tsjaikovski: Souvenirs d’un lieu cher; 'Melodie' voor viool en strijkorkest
Stravinski: Divertimento voor viool en strijkorkest
Tsjaikovski: Serenade voor strijkorkest op.48

Uitvoerenden
Nederlands Jeugdstrijkorkest
Niek Baar - viool

Datum en tijd
14 april 2019
11:00 - 12:00 uur

Locatie
Sint Aegtenkapel, ’t Zand 37 in Amersfoort

Ledenprijs
Speciale ledenprijs €15,- incl. pauzedrankje (normale prijs €18,-). In de kapel is vrije plaatskeuze.

Het lidmaatschap AVROTROS Klassiek kost €7,50 per jaar.

Bestel tickets

Deel dit artikel