Na 100 jaar wordt het Mahler Festival herhaald. Toporkesten uit de hele wereld reizen af naar Amsterdam. Hoor de Wiener Philharmoniker in het Mahler Paviljoen op het Museumplein.

clock update 24 mrt 2020, 16:27

Naar aanleiding van de ontwikkelingen rond het coronavirus, is dit evenement geannuleerd.  

Mahler Festival na 100 jaar herhaald
Voor de derde keer in de geschiedenis organiseert Het Concertgebouw een groots eerbetoon aan Gustav Mahler. Precies honderd jaar geleden vond in Amsterdam het eerste ‘MahlerFeest’ plaats. Ter gelegenheid van het 25-jarig directiejubileum van de toenmalige chef-dirigent van het Concertgebouworkest Willem Mengelberg werden alle symfonieën van Mahler uitgevoerd. Alma, de weduwe van Gustav Mahler, was eregast.

Mahler Paviljoen
Nu, 100 jaar later, hoort u vier toporkesten die Mahler zelf nog dirigeerde: de New York Philharmonic, de Wiener Philharmoniker, de Berliner Philharmoniker en het Koninklijk Concertgebouworkest. Ook zijn het Gustav Mahler Jugendorchester en het Boedapest Festival Orkest te gast. En op het Museumplein verrijst een heus Mahler Paviljoen, waarin de concerten in de Grote Zaal live te volgen zijn met behulp van een state of the art techniek. Onder meer door tien verschillende camerastandpunten krijgen de concerten een extra dimensie. Voorafgaand aan het concert wordt bovendien een korte documentaire over de symfonie van die avond vertoond.

Vijfde symfonie
Tussen de Wiener Philharmoniker en Daniel Barenboim heerst een soort liefdesverhouding, aldus de dirigent. ‘De klank van dit orkest is altijd verbonden aan gezang en dans.’ Op dinsdag 12 mei dirigeert Barenboim Mahlers Vijfde symfonie. ‘Elk deel heeft zijn vrienden en zijn vijanden,’ schreef Mahler over zijn Vijfde symfonie. Hij vond het geweldig dat dit werk zulke uitersten aan opinies opriep. Na drie deels vocale symfonieën is de Vijfde een puur instrumentale. Maar daarom niet minder intens: soms jubelend, soms somber, altijd vurig. ‘Het werk is het totaal gaan representeren van al het leed dat het leven mij bracht.’

Meer
AVROTROS zendt anderhalve week lang rechtstreeks uit vanaf het Mahler Festival op NPO Radio 4, NPO 2, NPO 2 Extra en er komt een podcast van presentator en Mahler-kenner Hans van den Boom. Meer over het Mahler Festival: mahler-festival.nl.

Programma
Mahler - Kindertotenlieder
Mahler - Symfonie nr. 5 in cis-klein

Uitvoerenden
Wiener Philharmoniker
Dirigent: Daniel Barenboim
Mezzosopraan: Okka von der Damerau

Waar en wanneer?
Dinsdag 12 mei | 20:00 – 22:15
Locatie: Mahler Paviljoen op het Museumplein in Amsterdam (op groot scherm volgt u binnen in het paviljoen het
concert rechtstreeks vanuit de Grote Zaal van het Concertgebouw)
Kosten: €17,50

Deel dit artikel