11 voorstellingen die je niet wil missen op het Nederlands Theater Festival

AVROTROS

Het Nederlands Theaterfestival is de aftrap van het theaterseizoen. Zeven verschillende jury's hebben honderden voorstellingen gezien en hebben hieruit een selectie gemaakt van elf voorstellingen die je niet wil missen! 

Op 31 mei 2023 verrast presentator Cornald Maas in het tv-programma Theater Maas acteurs die genomineerd zijn voor de belangrijkste VSCD Toneelprijzen.

De meeste voorstellingen zijn te zien tijdens het Nederlands Theater Festival van 7 t/m 17 september 2023.

De Jaren

Het Nationale Theater / Eline Arbo

De jaren, een voorstelling naar het boek van Annie Ernaux. Vijf actrices vertellen samen het leven van één vrouw, tegen de achtergrond van een in hoog tempo veranderende wereld. 

Jihad van liefde

Meervaart & Senf i.s.m. Amsterdams Andalusisch Orkest en George & Eran Producties

Jihad van Liefde is een rauwe en muzikale voorstelling, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Mohamed El Bachiri. Mohamed verloor in 2016 zijn vrouw bij de terreuraanslag in de Brusselse metro.

Hij vertelt over een gewone man die zichzelf tot een haast bovenmenselijke gedachte dwingt. Een man die haat bestrijdt met liefde en die menselijk blijft terwijl hem iets onmenselijks is aangedaan.

The Story of Travis

Theater Rotterdam | Well Made Productions/ Alida Dors, Romana Vrede

The Story of Travis is een nieuwe, originele toneeltekst geïnspireerd door de Broadway klassieker A Raisin in the Sun van Lorraine Hansberry.

Over het belang van het hebben van dromen, het laten gelden van je stem in een wereld die niet voor jou lijkt ingericht en het vinden van een thuis.

Vogels

ITA – Ensemble / Alize Zandwijk

De joodse Eitan en de Arabische Wahida ontmoeten elkaar in de bibliotheek van New York. Zijn zij een hedendaagse versie van de ‘star crossed lovers’ Romeo en Julia?

Yara’s Wedding

NITE / Schauspiel Hannover / Asko Schönberg Ensemble / Slagwerk Den Haag / Guy Weizman, Roni Haver

Geïnspireerd door de complexe relatie tussen het ‘Oosten’ en het ‘Westen’, een voorstelling die gaat over hoe bevoorrecht zijn je blik bepaalt. Over hoe arm zijn je blik bepaalt. Over hoe denken dat je ergens recht op hebt je blik bepaalt. En over de grote gevolgen die deze ongemakkelijke waarheden kunnen hebben.

Analoog

De Hoe / Willem de Wolf / Louis Janssens

Analoog is een intergenerationele voorstelling waarin wordt gezongen en gesproken over de kindertijd, over moeders en over zoekende ontwrichtende liefdes.

Een partituur over afgelegde en gewenste leerprocessen. Over vroeger en later maar ook over hoe jezelf als jonge - of oudere - mens te positioneren binnen de wereld. 

D̶A̶R̶K̶MATTER

Frascati Producties / Cherish Menzo / GRIP i.s.m. De Coproducers

Cherish Menzo en Camilo Mejía Cortés trekken in D̶A̶R̶K̶MATTER ogenschijnlijk herkenbare beelden uit elkaar en kneden deze tot een geheel eigen dans- en bewegingstaal.

Reis af naar het gitzwarte, punky en vervreemdende D̶A̶R̶K̶MATTER-universum waar de mogelijkheden van het lichaam tot het maximale worden opgerekt

De Dappere Soldaat

Toneelschuur Producties / Steef de Jong

De Dappere Soldaat is een komische operette naar het werk van Oscar Straus. Zoals altijd combineert regisseur Steef de Jong op inventieve wijze decor, beeld, tekst, muziek en spel om op ironische toon tot de kern te komen: Wat is het waard om te vechten?

Ik zeg toch sorry

Raymi Sambo Maakt & Theatergroep Aluin

In Ik zeg toch sorry komen zes acteurs bij elkaar om de viering van de afschaffing van de slavernij in 1863 na te spelen. Wat het inleven in deze historische personages doet met de acteurs zelf, hoe ze zich tot het onderwerp verhouden in deze tijd en of het van invloed is op hun onderlinge verhoudingen, wordt langzaam en pijnlijk duidelijk.

Wat betekent het om anno 2023 sorry te zeggen voor iets wat zo lang geleden lijkt?

Zeemaal

Sien Vanmaele & Laika

Kan je de wereld redden vanuit de keuken? Sien Vanmaele zoekt naar oplossingen om haar planetaire bezorgdheid te bedwingen. Haar queeste start bij de zee, de plek waar ze vandaan komt, waar alle leven uit voortkomt.

Ze neemt je mee op een zintuiglijke reis langs stranden en kliffen, brengt verslag uit van ontmoetingen met zeewieroogsters en zilte landbouwers en filtert de plastic soep uit haar stadsleven. Ze laat je kijken, luisteren, ruiken, voelen, proeven, maar ook snijden, stampen en mengen.

The Underground

NITE (NNT, Club Guy & Roni, Asko|Schönberg, Slagwerk Den Haag)

Welkom bij The Underground, prepare to be blown away. Tijdens deze inspirerende NITE-voorstelling beleef je een rollercoaster van theater, dans en muziek. Regisseur Guy Weizman maakte van Dostjoveksi’s ‘Aantekening uit het ondergrondse’ een overweldigende theatervoorstelling.

Theater Maas (Nominaties) zie je op woensdag 31 mei 2023 om 19.55 uur bij AVROTROS op NPO 2.