6 x wat je nog niet wist over Escher

AVROTROS

M.C. Escher werd wereldberoemd met zijn prenten waarin hij speelt met de perceptie van de kijker. Nog steeds is Eschers kunst een inspiratiebron voor velen. Wist jij dit over deze Nederlandse kunstenaar?

Wist jij dat…

…Escher ook wel ‘Mauk’ of ‘Maukie’ werd genoemd?

Maurits Cornelis Escher werd op 17 juni 1898 geboren in zijn geboortehuis het Princessehof in Leeuwarden. Hij kreeg zijn vaders achternaam en werd vernoemd naar zijn moeders oom Maurits Cornelis. Dit werd voor familie en vrienden ‘Mauk’ of ‘Maukie’.

…Mick Jagger Escher vroeg voor het ontwerpen van een albumhoes?

Mick Jagger van de Rolling Stones was een groot fan van Eschers werk. Toen de band in 1969 op zoek was naar een ontwerp voor hun nieuwe lp-hoes, schreef Jagger een brief aan Escher. 

Escher lijkt in zijn reactie niet erg onder de indruk. In een kort antwoord gaf hij aan geen tijd te hebben in verband met andere opdrachten en afspraken. Ook zei hij dat Jagger hem niet moest aanspreken met ‘Maurits’.

AVROTROS

M.C. Escher, Hand met spiegelende bol, 1935, litho. Collectie Kunstmuseum Den Haag. © The M.C. Escher Company – Baarn – Holland. All rights reserved. www.mcescher.com

…Escher voor het eerst werd ontdekt op zijn opleiding bouwkunde?

Escher zakte voor zijn eindexamen en maakte het eerste jaar van zijn opleiding aan de Technische universiteit van Delft niet af. Na een week op zijn opleiding bouwkunde ontdekte zijn leraar grafisch tekenen, Samuel Jessurun de Mesquita, het talent van Escher. 

Dankzij hem startte Escher vervolgens als grafisch kunstenaar. De Mesquita wordt een leermeester en vriend. In Escher in Het Paleis is t/m 1 oktober 2023 de tentoonstelling 'De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita' te zien. 

…Escher tien jaar in Rome heeft gewoond?

Escher trouwde in 1924 in het Italiaanse Viareggio met Giulietta Umiker. Hij ontmoette de verlegen ‘Jetta’ tijdens zijn eerste grote reis in Italië. Ze had een Zwitserse vader en Italiaanse moeder. 

Jetta en Mauk gingen in Rome wonen en kregen drie zoons: George, Arthur en Jan. Escher maakte graag lange wandeltochten in Italië. Hij haalde veel inspiratie uit het mediterrane landschap.

AVROTROS

M.C. Escher, Relativiteit, 1953, houtsnede. Collectie Kunstmuseum Den Haag. © The M.C. Escher Company – Baarn – Holland. All rights reserved. www.mcescher.com

…Nederland de grootste museale Escher-collectie ter wereld heeft?

De verzameling werk van Escher bij Kunstmuseum Den Haag is de grootste museale Eschercollectie van de wereld. In 1968 had Escher er zijn eerste grote overzichtstentoonstelling, ter ere van zijn zeventigste verjaardag. 

Na Eschers overlijden verwierf het Kunstmuseum daarom een groot deel van zijn oeuvre. Een gedeelte hiervan is altijd te zien in Escher in Het Paleis.

…het Alhambra een grote inspiratiebron voor Escher vormde?

Escher bezocht twee keer in zijn leven het Alhambra in Granada, in 1922 en 1936. Hierna nam zijn werk en radicale wending. Hij raakte geïnspireerd door aaneengesloten geometrische vormen in de Moorse kunst

Na zijn bezoek vormen de vlakvullingen en doorlopende patronen vaak de kern van zijn prenten. Later bedacht Escher een wiskundige theorie voor zijn patronen. 

AVROTROS

Beeld zaal ‘Architectuur’ met installatie ‘Possible Architecture van Gijs Van Vaerenbergh en prenten van M.C. Escher. Fotograaf: Johnny Umans

Nu te Zien! bij tentoonstelling Escher

In Nu te Zien! stapt Suzanne Swarts, directeur van Museum Voorlinden, in de oneindige werelden van Escher in het Kunstmuseum in Den Haag. Daar heeft het Belgische kunstenaarsduo Gijs van Vaerenbergh de museumzalen verrijkt met ruimtelijke installaties die de bezoeker met een hedendaagse blik naar de Escherprenten aan de wanden doen kijken.

Kijk Nu te Zien! woensdag 29 maart om 21.10 uur bij AVROTROS op NPO 2. Of kijk de uitzending (terug) via NPO Start.

[Bijschrift header, werk links: M.C. Escher, Lucht en water I, 1938, houtsnede. Collectie Kunstmuseum Den Haag. © The M.C. Escher Company – Baarn – Holland. All rights reserved. www.mcescher.com]