Pieter Derks: over de nacht, wraak en Gerard van Maasakkers

AVROTROS

Pieter Derks bespreekt samen met Cornald de culturele agenda! Op welke voorstellingen en concerten kunnen we ons verheugen? Over de nacht, wraak en Gerard van Maasakkers.

AVROTROS

 

Cabaretier en columnist Pieter Derks zou voor het eerst in Carré staan, maar door corona ging dat niet door. Hij tourde anderhalf jaar rond met zijn bejubelde voorstelling 'Voor Wat Het Waard Is'. Daarnaast is hij iedere woensdag als columnist op Radio 1 te horen. Carré houdt hij tegoed! 

“​​​Schrijven en spelen is voor mij een belangrijke balans” ”
Pieter Derks


1. Nacht
Tryater, Friesland t/m 1 mei 2021
5 t/m 9 mei, online *wijziging t.o.v uitzending

Een verpleger, een vrouw die voor het eerst na lange tijd weer buiten komt, een journaliste: allemaal zijn ze ‘s avonds onderweg. Waarom slapen ze niet? En wat doen ze zo laat nog buiten? De reis van elk personage begint online en eindigt bij een voordeur. In een unieke monoloog word je in vertrouwen genomen over wat hen wakker houdt. Je bent getuige van hun tragikomische dromen, verlangens, twijfels en angsten. Oorspronkelijk stond er een grootschalige voorstelling op locatie gepland, maar vanwege de corona-maatregelen is er nu een aangepaste versie van Nacht. Nacht is meertalig en reist door Friesland. 

*Er zijn nog maar beperkt kaarten beschikbaar voor Nacht en daarom speelt de voorstelling een week langer door! Op 5, 6, 7, 8 en 9 mei zijn er extra voorstellingen van Nacht. 

Pieter: "Het lijkt mij heel spannend. Dat je in het verhaal zit en erin gezogen wordt." 

AVROTROS

 

Klik hier voor meer informatie over Nacht

2. Age of Rage
ITA, vanaf juni 2021

In Age of Rage vertelt Ivo van Hove een oerverhaal van hoe wraak opeenvolgende generaties achtervolgt en ten gronde richt. Deze voorstelling sluit aan bij eerdere grootschalige maatschappelijke producties als Romeinse tragedies en Kings of war. Dit keer is de geschiedenis van de Trojaanse oorlog en de koninklijke Atridenfamilie het vertrekpunt. Ifigeneia in Aulis, Trojaanse Vrouwen, Hekabe, Agamemnon, Elektra en Orestes worden gemonteerd tot een doorlopend verhaal. Age of Rage laat de mechanismen, onontkoombaarheid en uitzichtloosheid zien van een cirkel van geweld.

Pieter: "Age of Rage gaat over leiderschap en hoe mensen in een spiraal van geweld en strijd terecht komen, als de macht faalt." 

AVROTROS

 

Klik hier voor meer informatie over Age of Rage

3. Ik Loop - Gerard van Maasakkers
Najaar 2021

Na zijn bijzonder succesvolle 40 jaar liedjes loopt Gerard van Maasakkers verder. Al wandelend bedenkt hij de melodieën en teksten van zijn liedjes. Tijdens tochtjes in de buurt, of op vakantie. ,,Ik mag niet worden afgeleid. Als ik binnen zit, gebeurt er niks. Ik moet echt naar buiten.”  De titel verwijst niet alleen naar zijn wandelingen. ,,De voorstelling gaat ook over de levensloop. Wat je onderweg tegenkomt. En wie. Dingen waarover ik me verbaas. Wat mij opvalt, waar ik blij van word. Of kwaad.” Net als het leven, zit het programma vol dynamiek. Hij wordt o.a. begeleid door zijn echtgenoot Frank Cools (zang, gitaar, ukelele).

Pieter:  "Het is een fantastische, stoere vent maar tegelijkertijd is hij heel breekbaar en klein."

AVROTROS

 

Klik hier voor meer informatie over Ik Loop

Extra tip: De Halve Wereld
Pieter Derks, 9 april 2021

Op 9 april heeft Pieter zijn single De Halve Wereld uitgebracht. Hij noemt het zijn lijflied. “De Halve Wereld is een lied voor iedereen die zich weleens de kaas van het brood heeft laten eten. Ik schreef het als troost, omdat ik weiger te geloven dat je moet schreeuwen om gehoord te worden. Het is eigenlijk een strijdlied voor de bescheiden mens.” 

De Halve Wereld is via deze link te bekijken en beluisteren


KIJK AFLEVERING 8 TERUG OP NPO START