Alles wat je moet weten over Gort over de Grens

AVROTROS

In Gort over de Grens reist Ilja Gort door de mooiste streken van zijn tweede vaderland Frankrijk.

Het geheim van la douce France

Ilja Gort gaat op zoek naar het antwoord op zijn vragen: Hoe komen de Fransen toch aan hun kennis van lekker eten, van mooie wijnen, van schoonheid, en wat zegt al dat heerlijks over de Fransen zelf, en over het land? Wat is het geheim van La Douce France? 

Wanneer is Gort over de Grens te zien?

Gort over de Grens is vanaf woensdag 18 januari te zien bij AVROTROS om 20.30 uur op NPO 2.

Hoeveel afleveringen heeft Gort over de Grens?

Deze nieuwe reeks heeft zes afleveringen en Ilja bezoekt de volgende streken:

 • Aflevering 1 - 18 januari 2023: Haut-Savoie

 • Aflevering 2 - 25 januari: De Tarn 

 • Aflevering 3 - 1 februari: Frans Baskenland 

 • Aflevering 4 - 8 februari: Loire

 • Aflevering 5 - 15 februari: Frans Catalonië

 • Aflevering 6 - 22 februari: Corsica

Waar kan ik Gort over de Grens terugkijken?

De afleveringen zijn na uitzending op televisie terug te vinden op NPO Start.

Wie is Ilja Gort?

Ilja Gort (1951) is schrijver, componist, presentator en wijnboer die afwisselend in Frankrijk en in Nederland woont. Gort was tot 2000 succesvol in de muziek. Daarna kocht hij een middeleeuws wijnkasteel in Frankrijk dat hij tegenwoordig runt met zijn zoon Klaas. Ook schrijft hij boeken over wijn, romans en columns.

Muziek
Ilja Gort was drummer bij de Haagse popgroep After Tea. In 1980 scoorde hij een hit met het nummer Don't come stoned and don't tell Trude.

Gort componeerde en arrangeerde uiteenlopende reclametunes, waaronder zeer bekende zoals voor Nescafé, Heineken en Duo Penotti, twee kleuren in een potti. Ook schreef hij de leadermuziek voor Gort over de Grens.

Wijn 
Ilja Gort kocht in 1994 een vervallen wijnchâteau bij Bordeaux en produceerde als snel prijswinnende wijnen.  Zijn Franse wijnchateau runt hij nu samen met zijn zoon Klaas.

Televisie
Sinds 2017 maakt hij voor AVROTROS het programma Gort over de Grens (in Italië, Spanje en Frankrijk) en in 2018 het programma Gorts Wijnkwartier, waarin hij uitleg geeft over wijn en vragen van kijkers beantwoordt.

Schrijver
In 2004 verschijnt Ilja Gorts eerste boek, Leven als Gort in Frankrijk, over zijn belevenissen tussen de wijnboeren op het Zuid-Franse platteland. Hij publiceert verschillende boeken over wijn en romans en kinderboeken. Gort schrijft ook columns voor diverse bladen.

Wat voor auto rijdt Ilja Gort?

De auto waar Ilja Gort in rijdt in Gort over de Grens is een Peugeot 504 cabriolet Pininfarina uit 1979.

Is Ilja Gort getrouwd?

Vorig jaar zijn Ilja Gort en Caroline D'Hollosy  in het geheim getrouwd. “Ik zat op een gegeven moment naar haar te kijken en ik dacht: pf, wat is het toch een fantastische, lieve, mooie, intelligente en sexy vrouw. Ik ben gek als ik niet met haar trouw!"

Wie is Caroline D'Hollosy?
Caroline d’Hollosy (1965) is een ervaren grafisch ontwerper en schilder.In het televisieprogramma Gorts Wijnkwartier bereidt zij de maaltijden waarbij Ilja een bijpassende wijn uitzoekt. Ook maakt Caroline de foto’s voor de serie Gort over de Grens. Gort noemt zijn partner in zijn boeken 'wijnboerenminnares'.

Waar woont Ilja Gort?

Ilja Gort en zijn vrouw Caroline d’Hollosy wonen samen met zoon Klaas, diens vriendin Meriam, hun zoontje Charlie, kasteelhond Picard en Eekie de kasteeleekhoorn op hun château. Een aantal weken per jaar wonen en werken Ilja en Caroline in Nederland. 

Is Ilja Gort vegetariër?

Ilja Gort is al zo'n dertig jaar vegetariër. “Ik ben vegetariër, maar ik wil anderen daar niet mee lastigvallen of mijn wil opleggen; ik ben van mening dat iedereen dat voor zichzelf moet uitmaken. Als ik wel eens ergens te gast ben waar ze vlees op tafel zetten, eet ik een mini-stukje mee, maar de rest verstop ik dan stiekem onder de tafel.”

Waar is Gort over de Grens eerder geweest?

 • Seizoen 1 - 2018: Italië

 • Seizoen 2 - 2019: Italië

 • Seizoen 3 - 2019: Spanje

 • Seizoen 4 - 2020: Spanje

 • Seizoen 5 - 2021: Frankrijk (2 afleveringen)

 • Seizoen 6 - 2022: Frankrijk 

Deze afleveringen zijn te zien op NPO Start.

NPO Start