Alles wat je moet weten over My Generation @ War

AVROTROS

Wanneer je thuisland van de ene op de andere dag in een oorlog belandt, maakt dat een diepe indruk. Zeker als je jong bent. Programmamakers Simone Timmer en Roel van Hees portretteerden tien Oekraïnse jongeren in deze roerige en onzekere periode. 

Waar gaat My Generation @ War over?

In My Generation @ War volgen we iedere aflevering twee Oekraïense jongeren die door de oorlog met Rusland een compleet ander leven hebben gekregen. Iedereen gaat op zijn eigen manier om met deze oorlog en de invloed die het heeft op het dagelijks leven en de mensen om hen heen. 

AVROTROS

 

Wie volgen we in My Generation @ War?

De serie verkent de verschillende achtergronden, ervaringen en perspectieven van tien jonge mensen. Ontdek het verhaal van Taisiia, een student die haar studie psychologie moet onderbreken en naar Nederland vlucht. Volg Olga, een jonge advocaat uit Kramatorsk die nu eerste luitenant is van een mortierbataljon. 

Maak kennis met Arthur, een bioloog die zich door de oorlog meer durft uit te spreken over zijn geaardheid. Reis mee met Dima, die zijn verwoeste geboortestad verlaat en de wereld van drag ontdekt in Kyiv.

Ontdek hoe de bekende band Antytila, op de drempel van hun internationale doorbraak, het leger in ging. Volg Daniil, een jonge hospik en black metal-muzikant.

En leer Dariia kennen, die voor de oorlog een eigen bedrijf had en nu als beleidsmedewerker van president Zelensky werkt. Ontmoet Olha, die werkt voor een postbedrijf en mobiele postkantoren plaatst in totaal kapotgeschoten dorpen.

En beleef het tragische verhaal van DJ's en boezemvrienden Andreii en Vlad, die zich meldden als vrijwilligers tijdens de eerste dagen van de oorlog.

→ Dit zijn de jongeren uit My Generation @ War

Waarom is My Generation @ War gemaakt?

Programmamaker Simone Timmer vertelt in EénVandaag dat ze tijdens haar werk in Oekraïne jonge hippe mensen tegenkwam -net als haar eigen kinderen- die ineens in een oorlog verzeild waren geraakt. Hoe gaan ze daarmee om? 

Oorlog in Oekraïne

Oekraïne, een land dat bekend staat om zijn rijke geschiedenis en culturele erfgoed, wordt plotseling geconfronteerd met een gewapend conflict. De samenleving wordt verscheurd door politieke onrust en territoriale geschillen. Wanneer een land van de ene op de andere dag in een oorlog verzeild raakt, heeft dit een diepgaande impact op de bevolking, vooral op jonge mensen.

In My Generation @ War hebben de programmamakers Simone Timmer en Roel van Hees de moed gehad om tien Oekraïense jongeren te portretteren in deze turbulente en onzekere periode. Het programma onderzoekt niet alleen de impact van de oorlog, maar biedt ook een intiem en indringend inzicht in hun dagelijkse realiteit en geeft een beeld van de veerkracht en vastberadenheid van deze jonge generatie.

Menselijke impact van oorlog

De programmamakers hebben gekozen voor een benadering die verder gaat dan alleen de harde feiten van het conflict. Ze stellen de veerkracht en vastberadenheid van deze jongeren centraal. Ze houden ondanks de traumatische omstandigheden, vast aan hun dromen en inzetten zich voor een betere toekomst.

Het programma biedt een glimp van hoop in een anders sombere situatie. Elk portret belicht de persoonlijke ervaringen, angsten en hoop van een individuele jongere, waardoor de kijkers een dieper begrip krijgen van de menselijke impact van oorlog.

Wanneer kan ik My Generation @ War zien?

My Generation @ War bestaat uit vijf afleveringen die vanaf 11 juli 2023 allemaal te zien zijn op NPO Start.

Vanaf 12 juli 2023 is My Generation @ War iedere woensdag om 21.00 uur te zien op NPO3.