Anneke (66) heeft lewy body dementie: 'Die stralende vrouw is gewoon helemaal weg'

AVROTROS

De moeder van Margo en Ron is 66 jaar en heeft dementie. In het programma 'Herinneringen voor het leven, stop dementie' vertellen ze hun ontroerende verhaal. 

Zeven jaar gelden ontdekten Margo en Ron gedragsveranderingen bij hun moeder. Zo zag ze bijvoorbeeld dingen die er niet waren. De diagnose was lewy body dementie, een vorm van dementie die erg lijkt op Alzeimer en de ziekte van Parkinson.

"Ze weet niet wie ik ben, ze weet niet waar ik woon, ze weet niet wie mijn partner is. Ze heeft geen idee", aldus Ron over zijn moeder. Anneke woont in verzorgtehuis en Margo en Ron gaan zo vaak mogelijk bij haar op bezoek. De bezoekjes vallen hun zwaar. Het ene moment kun je amper contact met haar maken en het andere moment triggert het bezoek verschrikkelijke waanbeelden.

Niets wat je kunt doen

Margo: "Het ergst aan lewy dementie zijn de extreme wanen. Soms denkt ze dat haar benen worden afgesneden en dat voelt en ervaart. Ze ziet de vreselijkste dingen wat wij niet zien."

Broer Ron vervolgt: "Je wil niet dat iemand zulke dingen ervaart maar tegelijkertijd weet je dat er helemaal niets is wat je er tegen kunt doen".

“Volkomen overgeleverd aan de grillen van de ziekte.”
Ron over zijn moeder

Het is gewoon verschrikkelijk

Margo heeft het moeilijk als ze over haar moeder vertelt. "Mijn moeder is mijn moeder niet meer. Die stralende vrouw is gewoon helemaal weg. Die verandering dat ze niet meer hetzelfde is, dat is gewoon verschrikkelijk".

AVROTROS

Anneke was een zachte, lieve en sportieve vrouw

AVROTROS

Anneke lijkt is niets meer op de stralende vrouw die ze ooit was

Hoe hard het ook klinkt, Ron hoopt dat het niet te lang meer duurt. "Je kunt alleen lijdzaam toezien dat iemand langzaam wordt afgenomen."

Die ene procent honderd procent waard

Ze hopen dat er een oplossing komt en dat andere mensen dit bespaard blijven. Ron: "Al zou het maar één procent minder waanbeelden, minder horror en minder waanbeelden zijn dan is dat die ene procent honderd procent waard."

Margo en Ron vertellen emotioneel over hun moeder
Meer over lewy body dementie