Annemiek van Vleuten gaat ervoor: Goud op de Olympische Spelen - Sportlab Sedoc

AVROTROS

Wielrenster Annemiek van Vleuten heeft als grote doel: goud op de Olympische tijdrit bij de Spelen van Tokio komende zomer. De tijdrit is het moment voor Van Vleuten om te laten zien dat ze het nog steeds kan: kampioen worden. Hoe kan de wetenschap haar daarbij helpen? Gregory Sedoc zoekt het uit.

Goud voor Annemiek

- Update

Ze reed de tijdrit van haar leven in iets meer dan een half uur (30:13) en behaalde het gedroomde goud.

Het klimaat is in het zomerse Japan een van de grootste uitdagingen. Het worden misschien wel de warmste spelen ooit en hoe bereidt Van Vleuten zich daarop voor? Het antwoord vindt Gregory in de klimaatkamer van de Vrije Universiteit van Amsterdam waar extreme omstandigheden worden nagebootst.

Een rectaal thermometer

In een speciale ruimte worden exact de te verwachtte temperatuur en vochtigheidsgraad gesimuleerd om de wielrenner te laten wennen aan de lokale omstandigheden. In Tokio zal het in de zomer zo'n 30 graden zijn met een luchtvochtigheid van 65 procent.

Midden in de ruimte staat een state-of-the-art hometrainer en aan Gregory de taak om gewapend met een rectaal thermometer de volle afstand van de tijdrit te rijden in deze omstandigheden. En dat is zwaarder dan hij dacht... 

Afzien op de fiets in de klimaatkamer

"Trainen in de klimaatkamer vraagt mentaal heel veel van je. Ik kies er voor om in een mooie warme omgeving te trainen", aldus Annemiek.

De beste houding op de fiets

In de windtunnel van de Technische Universiteit van Eindhoven vindt Gregory uit wat de meest aerodynamische houding op de tijdritfiets is. En hoe belangrijk is de kleding en helm? Wat is de ideale houding op de fiets voor de meest efficiënte race?

Is dit de meest aerodynamische houding? En, is het wel veilig?

En Gregory maakt een fietstocht met Annemiek. Hoe staat zij er voor op dit moment? Gelooft ze in het Olympische goud?

Annemiek van Vleuten (38) werd zes keer Nederlands Kampioen en won in 2017 en 2018 het Wereldkampioenschap tijdrijden. Op de Olympische Spelen 2021 in Tokio wil ze bewijzen dat ze het nog steeds kan.

AVROTROSAVROTROS

Annemiek van Vleuten en Gregory doen een rondje

Sportlab Sedoc met Annemiek van Vleuten, vrijdag 14 mei 2021 NPO 2.

Sportlab Sedoc terugkijken