Auvergne: Het onontdekte Frankrijk

AVROTROS

Auvergne, de leegste provincie van Frankrijk. De grote uittocht heeft hier lang geleden al ingezet.

Machtig groen landschap

Ilja Gort bezoekt de Auvergne… Een woest niemandsland in het hart van Frankrijk. De meeste bewoners hebben dit gebied verruild voor Parijs of de Cote d' azur. Wat overbleef is een machtig groen landschap met heel veel natuur, bewoond door markante figuren. 

“Hier leer je een heel ander Frankrijk kennen.”
Ilja Gort

Absurd lekkere kaas

Ilja stijgt naar eenzame hoogte van het centraal massief, naar Salers op de top van een vulkaan. Daar schijnt absurd lekkere kaas gemaakt te worden. Een andere specialiteit van de regio is een drankje gemaakt van gentiaanwortel. De wortels zijn de edelweiss van de Auvergne en laten zich niet kweken. In een afgelegen schuur wordt de drank illegaal gestookt en de samenstelling is volstrekt geheim.

AVROTROS

Kaas maken

AVROTROS

Gentiaan in het wild

AVROTROS

Lokale band bezing de Auvergne

AVROTROS

Oude wijnmakers

AVROTROS

Hoe smaakt de wijn uit een superieur vat?

Het eerste wijnvat ter wereld

De Romeinen brachten de wijn naar Frankrijk, maar dat ging in amforen. De Galliers bedachten daarop het wijnvat en in de uitgestrekte bossen is het eikenhout te vinden om de beste wijnvaten ter wereld te maken. Een bedevaartsplek voor de wijnboer. De smaak van de wijn wordt namelijk ook bepaald door de kwaliteit van de vaten. Bij het bekijken hoe die vaten gemaakt worden ziet hij bijna z’n geliefde snor in vlammen opgaan. Ilja ontmoet een wijnboer van bijna 98 jaar met z’n jonge blom van 93. 

De eindeloze eikenbossen

De Auvergne, wars van opsmuk en een niet lullen maar poetsen mentaliteit. Niet iedereen houdt ervan, maar een lokale band bezingt hun liefde voor de streek. 

Uitzending kijken