Balkenbrij met groenten uit de Historische Groentenhof

AVROTROS

Yvette gaat naar de Maasvallei, waar ze teruggaat naar haar jeugd en de lievelingstaart van haar moeder leert maken, het geheim van de Limburgse vlaai proeft en haar oom en tante op balkenbrij met aardpeergelei trakteert. Zelf het gerecht met balkenbrij maken? Het recept vind je hieronder!

Benodigdheden

Voor de aardpeercrème

  • 400 g aardperen, geschild

  • 3 el mascarpone of crème fraîche

  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de warme Truffelaardappelsla

  • 500 g truffelaardappels

  • Handvol smakelijke kerstomaten in alle kleuren, gehalveerd

  • 4 el olijfolie

  • 2 el rode wijnazijn

  • Zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de Balkenbrij, gebakken appels en stroop

  • 50 gram roomboter

  • 4 plakken balkenbrij van de beste kwaliteit

  • 2 appels, klokhuis eruit gestoken en in schijven

  • 4 el rinse appelstroop

Kijk de uitzending terug

Voor de Balkenbrij, gebakken appels en stroop

Voor de aardpeercrème
Kook de aardperen in licht gezouten water gaar. Giet ze af en pureer ze met de staafmixer glad. Roer de mascarpone erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Voor de warme Truffelaardappelsla
Kook de aardappeltjes in licht gezouten water gaar. Prik elke aardappel aan een vork en pel het velletje met een scherp mesje eraf. Snij de aardappeltjes in blokjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de tomaatjes kort aan zodat ze warm zijn maar niet erg kapotkoken. Schep de aardappelblokjes erdoor en breng de warme salade op smaak met een drup azijn, zout en peper.

Voor de Balkenbrij, gebakken appels en stroop
Verhit de helft van de boter in een grote koekenpan. Verhit de andere helft van de boter in een andere koekenpan. Bak in de ene pan de plakken balkenbrij uit. Bak ze aan een kant
knapperig zonder aan te raken en keer ze pas als ze mooi krokant zijn. Bak in de andere pan de appels mooi goudbruin. Keer ze als ze mooi goudbruin zijn. Besmeer de balkenbrij met een eetlepel appelstroop en besleg met dikke plakken gebakken appel. Geef er een schep truffelaardappelsla en een lik aardpeercrème bij.

Eet smakelijk!