Bingewatchen: RAMSES de serie

AVROTROS

Verzet in deze onzekere tijden heel even je gedachten met de 'award winning' serie RAMSES. Een indrukwekkende vierdelige dramaserie over de jonge jaren van één van Nederlands grootste artiesten: Ramses Shaffy. De serie won o.a. de Zilveren Nipkowschijf en een Gouden Kalf. Daarnaast sleepte hoofdrolspeler Maarten Heijmans, die de rol van Ramses Shaffy vertolkt, een Emmy Award voor Beste Acteur in de wacht. 

Op 29 augustus 1933 is Ramses Shaffy geboren in de Parijse voorstad Neuilly-Sur-Seine, Frankrijk. Zoon van de Egyptische consul Ramsès Shaffy Bey en de Poolse gravin Alexandra de Wysocka van Russische afkomst. Zijn jeugd brengt hij door bij zijn moeder in het Franse Cannes, totdat zij tuberculose krijgt en niet meer voor de jongen kan zorgen. Zo komt de zevenjarige Ramses in een pleeggezin in Leiden terecht, dat van Roos en Herman Snellen, waar hij opgeroeit onder de naam Didi Snellen. Later blijkt maar hoe ingrijpend deze omslag in zijn leven is geweest, hij schrijft er het nummer 'Trein naar het Noorden' over.

De Trein naar het Noorden

Wat volgt is een heftige jeugd. Ramses maakt de middelbare school niet af en wordt in 1952 aangenomen op de Amsterdamse toneelschool. De jonge Ramses realiseert zich dan dat het theater hem niet genoeg te bieden heeft. Meer en meer begint hij te zingen en zijn eigen muziek te schrijven. Wanneer zijn geliefde, de acteur Joop Admiraal, afstudeert van de toneelschool maken de twee mannen samen furore in de Nederlandse theaters. Maar al dit succes blijkt niet veel voor Ramses te betekenen, wanneer hij in een opwelling besluit af te reizen naar Italië om een carrière in film na te jagen.

RAMSES - afl. 1

Hallelujah Amsterdam

Terug in Nederland zorgt Ramses’ toenemende drankgebruik ervoor dat hij op staande voet ontslagen wordt door zijn toneelgezelschap. Voor Ramses opent deze gebeurtenis definitief de deur naar de muziek. Hij heeft wilde plannen en grootse ideeën om iets ongekends moois te maken. En hij heeft een bijzonder meisje ontmoet die hij hierin wil betrekken. Een meisje met een prachtige stem genaamd Liesbeth List.

Samen met Ramses maakt de jonge zangeres furore op de Nederlandse televisie. Niet alleen het Nederlandse volk loopt met haar weg, ook de bekende schrijver Cees Nooteboom laat zijn oog op de mooie List vallen. Liesbeth zelf lijkt echter veel meer geïnteresseerd te zijn in Ramses, maar dat blijkt een ongrijpbare man te zijn. 

RAMSES afl. 2

Ik drink

Zijn drank- en drugsgebruik hebben zijn muzikale carrière tot halt gebracht en Ramses is geïsoleerd geraakt van zijn omgeving. Wanneer hij volledig instort is het Liesbeth List die trouw aan zijn zijde blijft en hem naar het ziekenhuis brengt. Daar lijkt hij op te knappen, maar het duurt niet lang voordat de drank een weg terug in zijn leven vindt. Ondertussen breekt Liesbeth door in het buitenland en overstijgt haar roem die van Ramses die zelf langzaam maar zeker in de vergetelheid raakt. 

RAMSES - afl. 3

Zing-Vecht-Huil-Bid-Lach-Werk en Bewonder

Ramses krijgt nieuwe energie wanneer hij op onverwachte wijze een nieuwe manager krijgt. Deze man laat er geen gras over groeien en stelt een band samen, genaamd De Shaffy’s. Hij maakt na vele jaren weer muziek en gaat samen met De Shaffy’s het podium op. Ook Liesbeth List voegt zich weer bij Ramses en de twee gaan als vanouds op tournee door het land. Voor het eerst voelt Ramses zich echt thuis in Nederland en hij besluit de Nederlandse nationaliteit aan te nemen.

Maar sommige dingen veranderen niet en tot Liesbeths grote frustratie drinkt Ramses nog steeds veel en roekeloos. Het drank- en drugsgebruik komt tussen deze twee mensen in te staan en Liesbeth doet er alles aan om Ramses in te laten zien dat hij moet veranderen voordat hij alles, inclusief zichzelf, kapot zal maken.

RAMSES - afl. 4

Je kunt tot maandag 1 juni 2020 genieten van RAMSES, hier op AVROTROS.nl