Nachtwacht zoals je 'm nog nooit hebt gezien

AVROTROS

The Avengers meets De Nachtwacht, een dansende Frans Banninck Cocq, een Nachtwacht vol met beren en een carnavalsfeest op het doek! Een greep uit de meest creatieve en unieke inzendingen van de schilderwedstrijd van Het geheim van de Meester: De Nachtwacht.

Onlangs heeft de jury, onder andere bestaande uit Lisa en Michel van Het geheim van de Meester, hun top 12 bekend gemaakt van de schilderwedstrijd. De winnaar wordt op maandag 14 maart 2022 onthuld op AVROTROS.nl.

Honderden deelnemers lieten zich inspireren door De Nachtwacht. Naast de imposante selectie van de jury zijn er nog veel meer bijzondere kunstwerken ingezonden die je in dit artikel kunt bekijken. 

Even lachen

Wat als de schutters van de Kloveniersdoelen niet alleen met serieuze blikken zijn geportretteerd, maar juist met een grote glimlach? Dan zag De Nachtwacht er wellicht zo uit. 

AVROTROS

Albert Ziëck - De Lachtwacht

Als je van beren leren kan...

Deze Nachtwacht heeft een grote aaibaarheidsfactor. Alle karakters, zelfs het hondje, zijn getransformeerd tot schattige beren. 

AVROTROS

Ellie Bijl - De Nachtwacht met een knipoog

Female touch

De schutters op deze Nachtwacht zijn omgetoverd tot vrouwen, met grote jurken, hoeden en hakken! 

AVROTROS

Jantine Schouw - De dames Nachtwacht

Ander moment van de dag

Zo ziet De Nachtwacht eruit als het tafereel op het doek op klaarlichte dag plaatsvond, met een molen op de achtergrond en het hondje is een poes geworden. 

AVROTROS

Trudy Frenken - De Dagwacht

Superhelden

'The Night Squad' staat paraat om te vechten tegen de slechteriken. De karakters op deze Nachtwacht hebben superkracht, spiermassa en een knipoog naar bekende superhelden. 

AVROTROS

Martijn van den Bemt - The Night Squad

Een Brabants feestje

Een Nachtwacht voor onder de rivieren. Dit kunstwerk heeft een carnavalsausje gekregen, compleet met kostuums en maskers. 

AVROTROS

Nico Vermaas - Rembrandts carnaval

Zo heb je de Nachtwacht nog niet eerder gezien

Een Nachtwacht die niets aan de verbilding over laat... 

AVROTROS

Marc Ruiter - The Cocq company (oh just cut it off)

Balletdanser

Frans Banninck Cocq was in de 17e eeuw burgermeester van Amsterdam. Wie weet had hij wel een hobby naast zijn schuttersbestaan, namelijk ballet... 

AVROTROS

Danny van de Wetering - Night Dance

Out of space

De afstand tussen de aarde en de maan bedraagt bijna 400.000 kilometer. Deze 'Maanwacht' heeft een lange reis moeten afleggen... 

AVROTROS

Cornelis Dubbelaar - Lunar Watch - Maanwacht