De plastic wijnfles en de krimpzak

AVROTROS

Als we wijn drinken, schenken we dat meestal uit een glazen fles. Maar in de supermarkt staan ook vaak krimpzakken en plastic flessen gevuld met wijn. In aflevering 7 neemt Ilja Gort de plastic fles en de krimpzak onder de loep en hij geeft zijn mening erover.

Plastic wijnfles

Na een beetje online research wordt al gauw duidelijk; uit verschillende onderzoeken blijkt dat plastic evenveel goed doet voor wijn als glas. Eigenlijk zou een plastic fles ons dus niet moeten afschrikken om de wijn te kopen. Daarnaast is plastic een stuk milieuvriendelijker dan glas, en als je zo'n fles uit je handen laat vallen is er helemaal niets aan de hand! Volgens Ilja heeft plastic een slecht imago, denk bijvoorbeeld aan de plastic soep. "Mensen hebben het gevoel dat wanneer wijn in een plastic fles zit, het geen goede wijn kan zijn", legt Ilja uit.

Krimpzak

Ook over de krimpzak is Ilja (in het begin) best positief! Deze verpakking is namelijk makkelijk te scheiden bij het afval; papier bij papier, plastic bij plastic. Ilja maakt zich vooral zorgen over het romantische aspect van de avond, want de krimpzak is niet heel makkelijk om open te maken.

“Maar, het is wel heel praktisch en heel ecologisch!”
Ilja Gort over de krimpzak

In 8 stappen: zó drink je wijn uit een krimpzak (volgens Ilja Gort)

AVROTROS

Stap 1: op zoek naar de opening

AVROTROS

Stap 2: openen maar

AVROTROS

Stap 3: zoek het kraantje

AVROTROS

Stap 4: gevonden! Prop 'm op de juiste manier terug in de doos

AVROTROS

Stap 5: probeer het kraantje te openen

AVROTROS

Stap 6: pak de kurkentrekker en een glazen fles wijn

AVROTROS

Stap 7: schenken maar...

AVROTROS

Stap 8: santé!