De restauraties door de eeuwen heen | De Nachtwacht uitgelicht

AVROTROS

In de laatste aflevering van 'De Nachtwacht uitgelicht' bespreekt het team van Het geheim van de Meester en de onderzoekers van 'Operatie Nachtwacht' de restauraties van het meesterwerk door de eeuwen heen.

Een lang leven

Nadat Rembrandt De Nachtwacht voltooide, heeft het werk een lang leven van 380 jaar doorgemaakt. In deze aflevering gaat het over de ingrepen, verhuizingen, restauraties, ongelukken en aanvallen op het doek. Waarom moet deze geschiedenis zo goed in kaart worden gebracht?

De Nachtwacht was ooit groter, maar hoe weten we hoe groot De Nachtwacht oorspronkelijk moet zijn geweest?

De Nachtwacht uitgelicht

Restaurator Michel van de Laar en kunstschilder en onderzoeker Lisa Wiersma nemen je mee in de wereld van de onderzoekers van het Rijksmuseum. Met hun project 'Operatie Nachtwacht' vormen deze onderzoekers een bron van informatie voor Lisa en het team van Het geheim van de Meester bij het maken van een complete reconstructie van De Nachtwacht.

Toekomst van De Nachtwacht

Hoe kijken de onderzoekers naar de toekomst van De Nachtwacht en de preservatie van het schilderij voor nieuwe generaties? Hierbij wordt gekeken naar de (soms moeilijke) keuzes waar de onderzoekers en conservatoren voor komen te staan.