Dit is het recept van Horas’ Moeder voor de Sumatraanse tempeh saté.
De moeder van Horas maakt deze saté uit Sumatra met kippendijenvlees, dat kunt u ook doen, gebruik hiervoor ongeveer 500 gram dijenvlees in blokjes.
Dit is de vegan variant
Voor de bumbu
2 duimlengtes gember, geschild en fijngehakt
3 à 4 tenen knoflook, fijngehakt
½ schijfje of 1,5 eetlepel gula djawa, palmsuiker, verkruimeld
150 ml ketjap / zoete sojasaus
sap en fijne rasp van 1 citroen
zout en peper
1 pak tempeh
olie om in de bakken
1 handvol emping
Maak de bumbu door alles te vijzelen. Eerst de gember met de knoflook, tot een fijne pulp, dan de gula djawa erdoor en dan met langzaam draaiende bewegingen de ketjap erdoor. Breng de saus op smaak met citroenrasp en -sap, zout en peper.
Snij de tempeh in dikke plakken van 1,5 centimeter dik en snij die weer in blokken. Giet de marinade erover en dek de schaal af. Laat zeker 1 uur, maar liever langer, marineren.
Rijg de stukken tempeh dan op stokken en bak ze snel in een laagje olie aan beide zijden krokant.
Giet de saus af en kook hem in de tussentijd kort in. Giet hem nog warm over de saté en verkruimel er emping over. Dien meteen op.
Dit recept komt uit De streken van Van Boven, uitgezonden op 6 juni 2023.