De vader en moeder van Iris hebben dementie

AVROTROS

De beide ouders van Iris hebben dementie. Haar vader kreeg de diagnose negen jaar geleden. Dat haar moeder jaren later dezelfde diagnose kreeg, beangstigde Iris. 'Je weet, er is geen weg terug.'

Iris (31) is enig kind en komt uit een fijn en warm gezin. Met haar moeder Adrienne besprak ze alles. Adrienne is nu 70 jaar en gaat vooral lichamelijk nu hard achteruit.

Haar vader Sjef (79) kreeg de diagnose Alzheimer negen jaar geleden. Door de jaren heen zag Iris hem achteruitgaan. Nadat Sjef ook een herseninfarct kreeg is het steeds moeilijker om met hem te communiceren.

In het programma Herinneringen voor het leven - stop dementie gaat Anniko van Santen met Iris langs bij haar ouders. Zij wonen nu zo'n twee jaar samen in een appartement in een zorginstelling. Ze hebben daar 24 uur per dag zorg. 

AVROTROS

Iris en haar vader

AVROTROS

De moeder van Iris geniet van muziek

AVROTROS

Een fijn en warm gezin

Zo goed mogelijk

Dat ook haar moeder Alzheimer kreeg viel Iris zwaar. 'Je gaat steeds meer je moeder verliezen. En mijn vader was ik natuurlijk al aan het verliezen. Het zijn echt mijn ouders die ze vroeger waren niet meer.'

Er is nog geen medicijn tegen dementie. 'Ik kan nu alleen maar zorgen dat mijn ouders het nog zo goed mogelijk hebben', vertelt Iris aan Anniko. 

“Je weet, er is geen weg terug”
Iris over haar ouders

Verdrietig toekomstbeeld

Iris kan het emotioneel niet aan om elke dag langs te gaan. Maar ze gaat zoveel als kan. Als ze een muziekje opzet, ziet ze haar moeder ontspannen. Dat is fijn om te zien maar ook confronterend.

'De toekomst is heel verdrietig. Ze wilde graag oma worden, maar gaat ze dat überhaupt nog meekrijgen?'

→ Stop dementie, steun onderzoek

Het verhaal van Iris zie je in het programma Herinneringen voor het leven - stop dementie, maandag 26 juni 2023 om 20.30 uur op NPO 1.

HERINNERINGEN VOOR HET LEVEN - STOP DEMENTIE TERUGKIJKEN