De vader van Marjolein Hartman werd doodgeschoten, haar zoon verdronk - Het Mooiste Meisje van de Klas

AVROTROS

Aan het onbezorgde leven van de 19-jarige Marjolein Hartman komt abrupt een einde wanneer haar vader wordt doodgeschoten. Voor plezier maken is geen plek meer, haar leven wordt ineens serieus. Jaren later voltrekt zich een nieuw drama in haar leven. Haar zoon Max komt om bij een surfdrama in Scheveningen. 

(Tekst gaat verder onder de video) 

'Ik heb het allemaal te danken aan Max'

Marjolein Hartman wordt geboren in 1974 in Amsterdam. Ze brengt veel tijd door in de sigarenwinkel van haar ouders. Zij zijn echte ondernemers en werken hard. Hierdoor groeit Marjolein op als zelfstandig en vrijgevochten meisje. 

Met deze instelling, in combinatie met haar lange blonde haren en gulle lach krijgt Marjolein al snel alle aandacht. Niet alleen op haar middelbare school in Amsterdam, maar ook in de Italiaanse discotheek waar zij in de zomer werkt. 

Doodgeschoten

Haar leven lijkt onbezorgd, maar daar komt abrupt een einde aan wanneer Marjolein 19 jaar is. Haar vader wordt bij een overval doodgeschoten in zijn eigen sigarenwinkel. Maar er is geen ruimte om bij de pakken neer te zitten. Er moet doorgewerkt worden, de winkel moet open. 

“Het leven werd ineens serieus”
Marjolein over de tijd nadat haar vader werd doorgeschoten

'Mijn hele plan om de komende zes jaar de wereld rond te gaan en lol en plezier te maken, dat hield in een keer op. Ik ging fulltime werken in een tijd dat mijn vrienden en vriendinnen niet fulltime werkten. Ik belandde in een heel andere fase van het leven. Ik was niet meer bezig met lol en plezier maken, het leven werd ineens serieus', aldus Marjolein. 

Marjolein voelt zich genoodzaakt haar moeder te helpen in de winkel. In de jaren die volgen bouwt zij naast een eigen gezin ook een sigarenimperium op.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

AVROTROSAVROTROS

Marjolein groeit op in de sigarenwinkel van haar ouders

Surfdrama

Veel klasgenoten verliezen haar uit het oog. Maar in 2020 verschijnt Marjolein plotseling in het nieuws. Haar zoon Max is een van de vijf surfers die is omgekomen bij een drama aan de kust van Scheveningen.

“Max maakte mij een ander mens. Ik leerde liefde ontvangen en geven”
Marjolein over haar zoon

Emotioneel bezoek

Jaap neemt haar mee naar de plek waar ze haar zoon moest identificeren, naar de KNRM in Scheveningen. En dit bezoek valt haar, begrijpelijk, heel zwaar. Ze heeft een bijzondere boodschap voor de vrijwilligers die die bewuste dag en nacht aan het werk waren en Max uit het water haalden. 

Een slap aftreksel

Inmiddels leeft Marjolein al drie jaar met het gemis van haar zoon. Hoewel alles sinds de dag van het ongeluk veranderd is, zijn er ook stabiele factoren in haar leven. Zo kan Jaap Marjolein nog altijd vinden in een sigarenwinkel in Amsterdam…

'Maar het verdriet wordt niet minder. Ik ben een slap aftreksel van wie ik vroeger was', vertelt Marjolein in tranen. 

Het verhaal van Marjolein zie je in Het Mooiste Meisje van de Klas, woensdag 7 juni 2023 om 21.25 uur op NPO 1.

Het verhaal van Marjolein terugkijken