Dementie maakte van Abdellah een andere man

AVROTROS

Abdellah (73) heeft Alzheimer en vasculaire dementie. Zijn persoonlijkheid is helemaal veranderd. Zijn vrouw Latifa en dochters Laila, Halima en Soumaya vertellen in Herinneringen voor het leven - stop dementie hoe dit hun leven op z'n kop heeft gezet.

Zijn vier dochters en vrouw waren alles voor Abdellah. Hij was ontzettend trots op zijn meiden. 'Mijn vader was altijd heel zachtaardig, een hele gevoelige man. Een hele betrokken vader en nette man. Hij zag er altijd verzorgd uit en was super lief. Hij deed veel thuis als mijn moeder moest werken, hij kookte graag. We noemden hem altijd Henny Huisman', vertelt zijn dochter. 

AVROTROSPrivé bezit

Abdellah met zijn trots

In shock

Op een gegeven moment was hij veel aan het zoeken. ‘Waar zijn mijn sleutels?’ Dat was niets voor hem, dat waren de eerste signalen dat er iets niet klopte. Na onderzoek en een MRI scan kwam de diagnose Alzheimer en vasculaire dementie. Zijn vrouw Latifa was in shock. 'Dan komt de bevestiging, die wil je niet weten.'

Ze vervolgt: 'Van die lieve vriendelijke man die niemand iets kwaad doet, is hij veranderd in een agressieve man.'

Abdellah weigert zorg, heeft loopdrang en als hem iets niet bevalt wordt hij boos, gaat hij schelden, spugen of zelfs slaan. En dat maakt de zorg voor hem lastig voor zijn gezin. En Abdellah heeft veel zorg nodig, zo moet hij gedoucht en verschoond worden.

Dat iemand er door dementie fysiek nog is maar geestelijk niet meer, is zwaar.

“'Hij is er wel maar... hij is papa niet meer'.”
 
AVROTROS

Adbellah en zijn vrouw Latifa delen een heel leven samen

→ Stop dementie, steun onderzoek

Het verhaal van Abdellah zie je in het programma Herinneringen voor het leven - stop dementie, maandag 26 juni 2023 om 20.30 uur op NPO 1. 

HERINNERINGEN VOOR HET LEVEN - STOP DEMENTIE TERUGKIJKEN