Een baby - De stamhouder | Aflevering 6

AVROTROS

Terwijl Alexander en Ellen zich voorbereiden op de komst van hun baby, laat Frans zijn nochtans zwaar zieke tweede echtgenote, Mimousse, in de steek. Karl Reinhard, één van zijn alte Kameraden, heeft hem nodig. In de flashbacks leren we hoe de oorlog steeds meer een tol gaat eisen.

De hoge Duitse officier waar Joan geregeld zaken mee doet, ontdekt dat hij een joodse onderduiker in huis verbergt. Maar dat heeft een onverwacht gevolg.

De man neemt Joan in vertrouwen en probeert via hem in contact te komen met het verzet. Vele beroepsmilitairen zien immers met lede ogen aan hoe Hitler Duitsland opoffert aan zijn eigen waanzin. Wanneer de officier echter ontmaskerd wordt, heeft dat ook gevolgen voor Joan.

AVROTROS

De officier neemt Joan in vertrouwen

Voor dood achterlaten

Tijdens de paniekerige terugtocht van het Duitse leger in Oekraïne moet het peloton van Frans een baby voor dood achterlaten. Frans voelt zich ontzettend schuldig. Wanneer hij even later een Russische krijgsgevangene vrijlaat, wordt hij betrapt en naar een zelfmoordcommando gestuurd.

Tijdens een nachtelijke aanval redt hij het leven van Karl Reinhard, maar bekoopt dat met een ernstige verwonding in het been die hem zijn hele leven parten zal blijven spelen. Het is deze alte Kamerad die Frans nu opnieuw gaat opzoeken.

AVROTROS

Frans voelt zich ontzettend schuldig...

Extreem-links politiek vaarwater

Hoewel Frans zijn huwelijk kapot maakte door achter zijn rug zijn vrouw te verleiden, heeft Karl Reinhard toch zijn hulp ingeroepen. Zijn dochter moet gered worden uit de klauwen van een krakersgroep, die in extreem-links politiek vaarwater terechtgekomen is. Na een succesvolle bevrijdingsoperatie laat Karl Reinhard de jonge vrouw achter in de handen van Frans, met de suggestie dat ze wellicht zijn eigen dochter is.

Een tragedie

Alexander en Ellen krijgen intussen hun eigen tragedie te verwerken. Hun baby wordt veel te vroeg geboren en het is de vraag of het kindje levensvatbaar is...

AVROTROS

'Ik heb een Russische spion gevonden!'

De stamhouder is iedere zondag te zien om 21.30 uur op NPO 1. Of bekijk De stamhouder via NPO Start.