De spelregels, de plank en het lichaam van windsurfer Kiran Badloe

AVROTROS

Jurgen van Teeffelen weet alles van wetenschap en innovatie in de sportwereld. Voor Sportlab Sedoc onderzocht hij hoe de wetenschap een windsurfer kan helpen de beste te worden. Windsurfer Kiran Badloe doet mee aan de Olympische Spelen 2021 in Tokio. Wat kan hem net dat extra zetje richting de gouden medaille geven?

De puntentelling bij het windsurfen

De deelneemer met de minste punten scoort het hoogst. De surfers beginnen altijd tegen de wind in met racen. Dan moeten ze naar een boei en dan wil iedereen natuurlijk zo snel mogelijk naar die boei. "Je moet heel slim en tactisch kijken hoe je daar het snelste komt," aldus Jurgen.

De puntentelling en de spelregels
“Het is een tactisch steekspel”
Jurgen over windsurfen

Dezelfde surfplank

Jurgen: "De surfplank waar de deelnemers op varen weegt 15 kilo en is 3 meter lang. Er wordt al meer dan 10 jaar lang op dezelfde plank gevaren. Er is eén type plank, mast en zeil van hetzelfde merk: windsurfers moeten het tijdens de Olympische Spelen in principe allemaal met hetzelfde materiaal doen. Ze willen dat de beste surfer wint, niet degene met het beste materiaal.

De plank van een windsurfer

Toch blijken er minieme verschillen te bestaan als de spullen uit de fabriek komen. Juist de Nederlanders weten als de besten om deze verschillen feilloos op te sporen en in hun voordeel te gebruiken."

“Het is gewoon piepschuim”
Jurgen over de plank

Het lichaam van Kiran Badloe

Lange armen en lange benen, dat is gunstig voor een surfer. Hierdoor heeft hij of zij een goede leverage, een hefboomeffect. Kiran Badloe heeft het perfecte lichaam. Jurgen vertelt hoe dat zit.

Het lichaam van Kiran Badloe

Een windanalyse is essentieel

"Geen windsurfrace is hetzelfde voor Kiran Badloe. De wind kan aantrekken of draaien, de stroming is steeds weer anders, en tegenstanders kunnen hem behoorlijk in de weg zitten. Dit vraagt niet alleen fysiek en technisch een goede voorbereiding, maar ook mentaal en tactisch.

Door alle mogelijke scenario’s wat betreft wind en stroming tijdens de Olympische Spelen minutieus in kaart te brengen, wordt niets aan het lot overgelaten. Zo zal Kiran zich in Japan niet laten verrassen."

Training

Een windsurfer op de fiets? Jazeker! Jurgen: "Omdat windsurfen zoveel verschillende motorische handelingen vereist -balanceren, grijpen, trekken, verplaatsen- is fysieke training essentieel. Maar dag in dag uit alleen maar op een surfplank staan, dat stompt al snel af, ook voor Kiran Badloe.

Nederlands onderzoek laat zien dat door het oefenen en afwisselen van verschillende trainingsvormen naast de plank veel meer vooruitgang te boeken is. Geen wonder dat Kiran ook regelmatig op een fiets te vinden is: goed voor de conditie en de balans."

Sportlab Sedoc terugkijken