Fotograaf Steve McCurry - The pursuit of colour

AVROTROS

Steve McCurry is dé fotograaf achter de onvergetelijke foto van een Afghaans meisje in een vluchtelingenkamp met opvallende groene ogen. Regisseur Denis Delestrac reist met McCurry naar onder meer India en Afghanistan en schetst een intiem portret van het leven en werk van een van 's werelds meest gevierde verhalenvertellers.

De man en het verhaal achter 'The Afghan Girl'

Voor de eerste keer vertelt McCurry op film de buitengewone verhalen achter zijn meest iconische beelden. Hij denkt na over de cruciale momenten in zijn leven, die zijn vijftigjarige carrière bepaalden.

We reizen terug naar zijn jonge jaren in India, zijn ervaringen met het fotograferen van de Mujahedeen in Afghanistan en leren hoe hij ertoe kwam zijn beroemdste foto, 'The Afghan Girl', te maken.

We ontmoeten ook de familie, vrienden en oude collega's van de fotograaf. Waaronder schrijver Paul Theroux, voormalig directeur van Magnum Robert Dannin en National Geographic-fotoredacteur Elie Rogers. Zij geven hun eigen inzicht in waarom McCurry's beelden zo raken bij een wereldwijd publiek. 

Avonturier zonder thuis

Naast zijn professionele prestaties onderzoekt de film ook de persoonlijke uitdagingen waarmee McCurry in zijn leven te maken kreeg: een moeilijke jeugd, een lichamelijke handicap en een diep gevoel van isolement.

Deze obstakels vormden de basis van het uitdagende en avontuurlijke karakter van de fotograaf. Maar zijn succes heeft eist ook zijn tol; als een eenzame reiziger voor tientallen jaren, heeft hij nergens een echt thuis. 

AVROTROS

Fishermen at Weligama. Sri Lanka, 1995.

AVROTROS

Holi Man. Rajasthan, India, 1996.

AVROTROS

Camels in Burning Oil Fields. Al Ahmadi, Kuwait, 1991.

De documentaire 'Fotograaf Steve McCurry - The pursuit of colour' zie je dinsdag 7 februari om 22.35 uur bij AVROTROS op NPO 2. Of bekijk de uitzending (terug) op NPO Start

Beschrijving bij bovenste foto: Baby in a Sling at Banteay Srei. Angkor, Cambodia, 2000. "I photographed this little boy in a bicycle sling and his mother at Banteay Srei, Angkor, Cambodia. The way the child is gripping the handlebars mirrors his mothers' hands."