Gort over de Grens - Haute-Savoie: Hoge Pieken, diepe dalen

AVROTROS

In het spoor van Hannibal trekt Ilja door het hooggebergte. Hij bezoekt een koeienbellenmaakster, hoog in de bergen ontmoet hij twee geliefden die dat zich heben teruggetrokken op de top van een alp. Hij gaat goud zoeken in de rivier en hij ontmoet een wijnboer zonder hoogtevrees. Ilja mag voor heel even een wielrencommentator zijn, maar uiteindelijk moet hij de aftocht blazen.

De Haute-Savoie kent iedereen van de ski’s op het dak, sneeuwkettingen en de racletten. In de wintertijd is het een bekend terrein voor veel mensen, maar zodra de lente aanbreekt is hier niemand meer te vinden. Dan komt er onder de sneeuw een toverlandschap tevoorschijn, een Alpenweide vol bloeiende bloemen.

“De mooiste berg van Europa bedekt met een eeuwige laag slagroom.”
Ilja Gort

Hannibal

In het spoor van Hannibal trekt Ilja door het hooggebergte. Net als de Tunesische generaal en zijn olifanten struint hij over de kleine paadjes. Hannibel trotseert de Mont Blanc en door zijn briljante aanpak slaagt hij erin om vele overwinningen in Italië te vieren. Dat levert hem eeuwige roem op.

Alpenhoorn

Geluid draagt ver in de bergen, de wind voert het van alp naar alp. Zoals het geluid van de alpenhoorn, het symbool van dit gebied.

AVROTROS

Alpenhoorn

Koeienbellen

Gort komt bij het idyllische huisje van Laura. Samen met haar man en zoon heeft ze een uitzicht op de besneeuwde Mont Blanc. In haar werkplaats maakt ze op een ambachtelijke manier koeienbellen. Elke koe heeft een ander formaat bel, waardoor de klank van elke bel anders is. Hieraan herkent het gezin welke koe in de buurt komt. Ilja helpt mee met maken van grote riem en mag dat naar de nieuwe eigenaar brengen.

Cowbell

Volgens Ilja het meest onderschatte instrument ter wereld; de koeienbel. Hoor je het ook in Ella Elle l'a van France Gall?

Le Tour de France

Onderweg naar de jarige komt Gort een groep wielervrienden tegen die de Col de Cou beklimmen. De mannen tussen de 64 en 79 jaar fietsen al jarenlang samen om gezond te blijven. Als het tijd is voor een pauze is het tijd voor... wijn!

“Wij drinken geen water, daarvan ga je roesten”
De wielrenvrienden onderweg

Goudzoeken

In het gebied heerst er een ware goudkoorts. Ilja stuit op een local die zijn geluk beproeft in het riviertje en helpt hem mee goudzoeken. Hebben ze geluk?

AVROTROS

Proost!

Succesvolle wijngaard

De wijn in de Haute-Savoie staat niet bekend als de beste wijn van Frankrijk. Maar wijnboer Gilles bewijst het tegendeel. Hij heeft zijn droom verwezenlijkt en onderscheidt zich door de vaten waarin de wijn gemaakt wordt. Hij heeft al zijn houten vaten de deur uitgedaan, en maakt zijn wijn in een soort dinosauruseieren. 

AVROTROS

Prachtig uitzicht

Teruggetrokken op de top van een alp

Tot slot ontmoet Ilja een de geliefden Arnaud en Chloé en hun baby die ver afgelegen op een bergtop leven en daar een primitief en zeer tevreden bestaan leiden.

Vanaf 18 januari elke woensdag te zien om 20.29 uur op NPO 2, daarna is het terug te zien op NPO Start.

Kijk hier Gort over de Grens terug