Acht iconische disco-hits! - Het beste van... Disco

AVROTROS

In ‘Het beste van… Disco’ nemen we een duik in het rijke disco-verleden van Toppop! In de eerste aflevering kijken we naar clips van artiesten zoals ABBA, Spargo en The Trammps met de disco-fans van nu. We hebben speciaal voor jou acht iconische hits uitgekozen om je heupen op los te gooien!

The Trammps - Shout

Het beste van... Disco valt en staat uiteraard bij de grote en onvergetelijke hits zoals die van The Trammps met ‘Shout’. Jaren later kwamen ze met het nummer ‘Disco Inferno’, dat mede dankzij de film Saturday Night Fever icoon staat voor de disco-cultuur. 

Chic - Le Freak

Ook Chic met ‘Le Freak’ is niet weg te denken uit het iconische disco-tijdperk! De lyrics luiden ‘Freak out!’. Oorspronkelijk was dit ‘F*ck off’, wat de artiesten hadden bedacht nadat dit tegen hen werd geroepen toen ze de studio uit werden geschopt waar ze de plaat zouden opnemen. Ze waren echter bang dat het nummer hierdoor niet op de radio zou worden gedraaid en besloten de tekst aan te passen.

Tavares - Heaven Must Be Missing An Angel

Tavares met 'Heaven Must Be Missing An Angel' zal iedereen bekend in de oren klinken. Het heeft immers wekenlang de Nederlandse hitlijsten gedomineerd in de jaren ‘70. De band is hetzelfde jaar enorm succesvol geworden. In 2013 stonden ze nog in een uitverkochte Johan Cruijff ArenA als gastoptreden bij de Toppers.

James Brown - Sex Machine

We horen dat de eerste stappen naar de echte disco werden gezet begin jaren '70 door onder andere James Brown. Deze zwoele gitaarriffs doen iedereen gelijk aan disco denken!

MSFB - The Zip

De eerste disco platen werden echter gemaakt in de Verenigde Staten. In Philadelphia ontstond een stijl met een nadruk op grote orkesten. Een goed voorbeeld hiervan is MFSB, een band die uit wel meer dan dertig mensen bestond!

KC and the Sunshine Band - Give It up

Tegelijkertijd ontstond een meer swingende variant in Miami. Kenmerkend zijn de fluitjes en de blazers, zoals we die horen bij KC and the Sunshine Band.

Earth & Fire - Weekend

Nederland kon natuurlijk niet achterblijven met de rage. Met onze gasten bekijken we grootste Nederlandse disco-hits! Het blauwe pak van Jerney Kaagman staat bij menigeen op het netvlies gebrand. Wie weet het dansje op ‘Weekend’ van Earth & Fire nog? Het nummer gaat over een persoon die zijn geliefde enkel in het weekend ziet. Het werd geschreven door Gerard Koerts, die het nummer oorspronkelijk wilde weggooien. Koerts' kinderen, die het nummer geweldig vonden, hebben hem overtuigt om dat niet te doen, waarna het nummer in de hitlijsten is beland.

Spargo - You and Me

Tot slot stond ook Spargo wekenlang bovenaan de hitlijsten met ‘You and Me’. Nederland was in de ban van de disco. Het is moeilijk stil te blijven zitten bij deze swingende terugblik!

Het Beste van... Disco zie je elke woensdag om 20:25 op NPO 3!

Kijk alle afleveringen terug op NPO Start!