Saturday Night Fever! - Het beste van... Disco

AVROTROS

In ‘Het Beste van… Disco’ nemen we met een groot aantal fans een kijkje in het rijke disco-archief van Toppop! Natuurlijk wordt er in de studio weer naar hartenlust meegezongen door Anita Witzier, Gerard Joling, Sanne Wallis de Vries en Gerard Ekdom.

The Bee Gees - Stayin' Alive

Eind jaren '70 was de disco op zijn hoogtepunt en raakte ook de filmindustrie in de ban van het genre. De film Saturday Night Fever was een enorm succes en trok miljoenen mensen naar de bioscoop. Dit zorgde voor een opleving van The Bee Gees. Hun muziek was namelijk prominent in de film te horen. We zien een van hun grootste hits: 'Stayin' Alive'.

Wist je dat?

‘Stayin’ alive’ wordt vaak gebruikt bij het trainen voor reanimatie omdat het een soortgelijk ritme heeft. Het nummer telt 104 slagen per minuut en bij een hartmassage worden 100 tot 120 slagen per minuut aanbevolen. En natuurlijk is de tekst ook erg toepasselijk!

De soundtrack van de film staat mede dankzij The Bee Gees in de lijst van de 25 meest verkochte albums ter wereld. Wereldwijd zijn er meer dan 40 miljoen exemplaren verkocht.

Donna Summer - Love To Love You Baby

Ze zeggen dat de disco is geboren in Amerika, maar ook in Europa gingen we experimenteren met deze muziekstroming. En met succes! Producer Giorgio Moroder, ook wel de vader van de disco genoemd, lanceerde een wereldster: Donna Summer. In Nederland scoorde ze haar eerste hits en vanuit ons land veroverde ze de hele wereld. Het nummer 'Love To Love You Baby' zal velen weer doen herinneren aan die lange nachten in de discotheek.

The Rolling Stones - Miss You

De populaire rockgroepen hadden eind jaren '70 aanvankelijk moeite met disco. Wat moesten ze aan met deze hippe ‘uptempo’ muziek? Toch zien we dat ook zij meegingen met de rage. The Rolling Stones maakte een van hun grootste hits die direct te herleiden is tot de disco: 'Miss You'. 

Kiss - I Was Made For Lovin' You

Tot slot trok rockband Kiss alle aandacht met hun opvallende make-up en scoorde een hit die nu nog steeds regelmatig te horen is: 'I Was Made For Lovin’ You'. 

 Het Beste van... Disco zie je elke woensdag om 20:25 op NPO 3!

Kijk alle afleveringen terug op NPO Start!