De Nachtwacht door de jaren heen

AVROTROS

De Nachtwacht heeft heel wat doorgemaakt in zijn bijna 400-jarige leven: het werd opgerold, talloze keren gevernist en verplaatst, en met een mes en met zuur toegetakeld door vandalen. In de derde aflevering van Het geheim van de Meester doorloopt het team dit proces.

Verrassend zelfportret

Joris Dik onderzoekt met een verffabrikant hoe Rembrandt zijn dikke impastoverf mengde. Thijs maakt zelf rode verf van luizen en ontdekt een verrassend zelfportret tussen de afgebeelde schutters.

AVROTROS

Het restauratieproces van De Nachtwacht

AVROTROS

Lisa Wiersma hard aan het werk

Vandalisme

Op bovenstaande afbeelding zie je het restauratieproces en wat De Nachtwacht door de jaren heen allemaal heeft meegemaakt. In 1975 is het schilderij met een mes toegetakeld, met twaalf sneden en krassen. 

'Onze' Michel is zelfs onderdeel van de restauratiegeschiedenis van De Nachwacht. In 1990 had één van de bezoekers zuur uitgestrooid over het doek. Gelukkig was alleen de vernis beschadigd en niet de verf. Dit was voor Michel het eerste directe contact met Rembrandt, hij moest als restaurator met zijn vingers het meesterwerk aanraken. 

Naderende deadline

Michel gaat op zoek naar de oorzaak van de inkorting begin 18e eeuw van het originele schilderij en Lisa schrikt van de rap naderende deadline.

De derde aflevering van Het geheim van de Meester: De Nachtwacht zie je op dinsdag 8 februari 2022 om 20.25 uur op NPO 2. Of bekijk de uitzending op NPO Start.