Het Mooiste Meisje van de klas Dominique werd beschoten door de Taliban

AVROTROS

De jonge Dominique Schreinemachers zit op het Jeruzalem College in Venray. Ze is geen fan van boybands maar van de film Top Gun. Haar roze kamer hangt vol met posters van straaljagers en haar droom is om piloot te worden bij de luchtmacht. Deze droom wordt een nachtmerrie als ze in Afghanistan wordt beschoten...

Dominique was nooit het type om de hele dag op een stoel te zitten. Ze hield van plezier maken en haar grenzen opzoeken. Al van jongs af aan wist ze het zeker, ze wilde vlieger worden bij defensie.

“Ik dacht; hoe kom je erbij?! Dat wist ze zelf ook niet.”
De moeder van Dominique over de droom van haar dochter om piloot te worden

Haar thuissituatie was alles behalve rustig. Haar vader was kunstenaar, hij was creatief en grappig maar hij greep ook regelmatig naar de fles. Met alle gevolgen van dien. Zo schold hij regelmatig zijn vrouw uit en nam Dominique een beschermende rol in naar haar moeder toe. Ook haar zus beschermde ze tegen de onprettige sfeer in het gezin.

Beschoten tijdens een reddingsmissie

Na een lange en zware opleiding aan de Militaire Academie in Breda mocht Dominique uiteindelijk de Cougar vliegen, de transporthelikopter van defensie.

In Afghanistan wordt de droom van Dominique een nachtmerrie als ze tijdens een reddingsmissie wordt beschoten door de Taliban. Twaalf minuten lang moet ze vechten voor haar leven.

'Dan weet je meteen... dit is helemaal mis'

'Daar waar tegenslagen soms onoverkomelijk lijken, of lastig lijken, daar moet je ook je winst uit halen. Ze maken je uiteindelijk echt een heel mooi briljantje dat alle facetten in zich heeft om iets prachtigs te worden', aldus Dominique.

Het verhaal van Dominique zie je in Het Mooiste Meisje van de Klas, maandag 6 februari om 21.30 uur op NPO 1.

Het Mooiste Meisje van de Klas terugkijken