Het strakke plaatje van de wijngaard

AVROTROS

In aflevering 8 gaan we de wijngaard in met Yvette, het hoofd van Ilja's druivenplukkers. Het klinkt misschien als een makkelijke taak om druiven te plukken, maar is dat eigenlijk wel zo?

Een prachtig plaatje

Het is een prachtig plaatje; wanneer je met de auto langs een wijngaard rijdt zie je die perfecte rijen waarin de wijnstokken opgesteld zijn. Als je daar iets langer over nadenkt, kun je je waarschijnlijk wel voorstellen dat dat behoorlijk wat werk kost om te onderhouden. Daar heeft Ilja onder anderen Yvette voor! Zij weet precies hoe het met de druiven gaat, waar de oude wijnstokken staan en welke jonkies nog wat extra steun nodig hebben.

Hoe zit dat?

Nou, de druivenstruiken zitten stevig vast tussen draden, waardoor ze niet zomaar alle kanten op kunnen groeien. Daar komen dus die strakke rijen vandaan! De druivenstruiken groeien, groeien en groeien... En de plukkers halen de draden daarom telkens een stukje omhoog. De struiken zitten dus 'vast' tussen twee stevige draden, maar dat is nog niet voldoende. Deze twee draden worden bij elkaar gehouden met een (biologisch afbreekbaar) klemmetje. Snap je het nog? Kijk maar even naar de plaatjes!

AVROTROS

Tussen 2 draden

AVROTROS

Het klemmetje