Hidden Letters - Vrouwen en vrijheid in China

AVROTROS

In China bestaat al eeuwenlang een geheimschrift, het zogenaamde Nüshu, waarin vrouwen elkaar brieven schrijven om elkaar op te beuren en te steunen in een dagelijks leven vol onderdrukking.

Eeuwenlang werden vrouwen in China gedwongen tot onderdrukkende huwelijken en mochten ze niet lezen of schrijven. Ze ontwikkelden onderling een geheime taal, 'Nüshu'. De taal bracht generaties Chinese vrouwen samen in een systeem van verhalen vertellen dat was uitgevonden om solidariteit uit te drukken.

De strijd van twee jonge vrouwen

In hedendaags China strijden twee jonge vrouwen, Hu Xin en Wu Simu, voor het behoud van dit geheimschrift. Maar minstens zo groot is hun strijd om als vrouw een vrij en gelukkig leven te leiden in een nog altijd heel traditionele maatschappij.

AVROTROS

Wu Simu schrijft in Nüshu

Eeuwenoude taal

In deze meeslepende documentaire richt regisseur Violet Du Feng haar lyrische lens op het moderne leven van de hoofdrolspelers in relatie tot Nüshu. Waarbij ze de contemplatieve en optimistische puls van zusterschap benadrukt die vervat zit in deze eeuwenoude vorm van schrijven, doorgegeven van de oudheid tot het heden .

De Close Up-documentaire 'Hidden Letters - Vrouwen en vrijheid in China' zie je dinsdag 27 juni 2023 om 22.40 uur bij AVROTROS op NPO 2. 

Kijk de docu (terug) via NPO Start