Hoe gaat het nu met student Taisiia uit My Generation @ War?

AVROTROS

In de eerste aflevering van My Generation @ War ‘Vechten of vluchten’ doet de 21-jarige Taisiia haar verhaal. Op 24 februari 2022 werd ze opgeschrikt door de ‘speciale militaire operatie’ van Poetin.

Vanuit haar universiteit krijgt ze de kans om naar Nederland te gaan. Een kans die ze met beide handen aangrijpt, maar ook een kans die voor een schuldgevoel zorgt. Hoe gaat het momenteel met Taisiia?

Update van Taisiia

Het grootste deel van mijn leven bestaat uit werken of studeren. Ik ben ontzettend moe door het werk en de universitaire opdrachten die ik moet doen. Daarbij heb ik ook stress voor huisvesting, want het is onmogelijk om in Nederland iets te vinden. Momenteel zie ik het leven niet meer zitten.

Heb jij hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0900 0113 (dag en nacht bereikbaar) en 113.nl.

“<span><span><span><span><span><span>Vermoeidheid en apathie overheersen op het moment</span></span></span></span></span></span>”
Taisiia Kosenok

In de uitzending vertel ik dat ik mij schuldig voel dat ik hier in Nederland zit en niet in Oekraïne aan het helpen ben. Daar ben ik inmiddels minder mee bezig. Ik heb alles gedaan wat ik kon en nu voel ik me niet meer schuldig.

Dit project beïnvloedde mijn leven, op positieve en negatieve manier. (red. Taisiia heeft geholpen met het vertalen en redigeren van teksten en interviews). Ik heb veel tijd besteed aan My Generation @ War en dat allemaal tijdens mijn examenweken. Ik ben uiteindelijk gezakt voor twee examens.

Omdat ik altijd een uitstekende student was, had dat een negatieve invloed op mijn mentale toestand en mijn algehele welzijn. Wél kreeg ik hierdoor de kans om mee te werken aan de bewustwording over Oekraïne.

Via Instagram houdt Taisiia haar volgers op de hoogte met foto’s van haar leven:
(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Levenslessen

Mede door de oorlog heb ik geleerd om je altijd op het ergste voor te bereiden. Het interessante is dat je deze les nooit ten volle leert. Want om de een of andere reden denk je dat het vanaf dit punt niet slechter kan. Dat kan wel. Altijd. 

Ik was mentaal voorbereid op een oorlog, dus om eerlijk te zijn was ik niet eens geschokt toen de oorlog uitbrak. Het bewees alleen maar dat ik gelijk had om zo'n mentaliteit te hebben.

Later hoopte ik nog steeds op het betere en dat bracht veel teleurstellingen. Het belangrijkste principe in mijn leven is om mijn verwachtingen zo laag mogelijk te houden.

Toekomst

Mijn dromen blijven hetzelfde: ik wil een succesvolle carrière en geld. Want ook al heb ik mijn verwachtingen op het laagste niveau gezet, om de een of andere reden geloof ik nog steeds dat ik succes zal hebben in het leven. Zo niet, dan zal ik er in ieder geval niet meer verdrietig om zijn (dat probeer ik tenminste). 

Een nieuwe wens die ik heb is om een paar dagen vrij te zijn, een paar dagen waarop ik helemaal niets hoef te doen.