Hoe kan windsurfer Kiran Badloe de beste worden op de Olympische Spelen? - Sportlab Sedoc

AVROTROS

Tweevoudig wereldkampioen windsurfen Kiran Badloe is de favoriete kandidaat voor een gouden medaille op de RSX-plank tijdens de Olympische Spelen in de zomer van 2021 in Tokio. Fysiek mag Kiran er dan wel klaar voor zijn, Gregory Sedoc kijkt graag een stap verder. Zoals elke week vraagt hij zich af: hoe kan de wetenschap de topsporter een extra zetje geven richting het hoogste podium?

Windsurfer Kiran Badloe onder de loep

Kiran is op dit moment onze wereldkampioen windsurfen, alleen wil hij graag in de voetsporen treden van zijn voorganger Dorian van Rijsselberghe. Hoe kan de wetenschap hem daarbij helpen?

Windanalyse

Wind en stroming zijn zowel vriend als vijand voor elke windsurfer. De elementen zijn onvoorspelbaar en het parcours wordt pas op de dag van de race bepaalt. Het is voor Badloe van groot belang de baai van Enoshima, maar ook de wisselende weersomstandigheden goed te kennen.

Gregory Sedoc ontmoet Douwe Broekens, die de wind en stroming in Tokyo onderzoekt. Bij het Sailing Innovation Centre maken ze gedetailleerde modellen. Gregory hoort dat in de nacht voor elke race een supercomputer in Amsterdam op een berg data kauwt om Badloe vlak voor de start in Japan nog van de meest actuele windanalyse te voorzien.

Hoe weet een windsurfer hoe het weer op de dag van de wedstrijd is?

Het verschil tussen zilver en goud

Materiaal is key, maar iedereen vaart op exact dezelfde plank uit exact dezelfde mal, dus hoe maak je het onderscheid? Oud-wereldkampioen Casper Bouman vertelt dat elke plank die de fabriek verlaat vooraf met de hand is geschuurd en handwerk is nooit helemaal maatwerk. Millimeters kunnen het verschil tussen zilver en goud maken. Hij is als coach nu al intensief met de Olympische race van Kiran Badloe bezig.

Wat maakt het verschil in het materiaal?

De beginjaren van het surfen

Uiteraard komt ook de ‘vader’ van het windsurfen in Nederland aan het woord. Stephan van de Bergh werd in 1984 Olympisch kampioen en zette in 1 klap het windsurfen in de polder op de kaart. Hoe was de wetenschappelijke begeleiding in zijn tijd? Was die er eigenlijk wel?

De training

En Gregory Sedoc gaat naar topsportcentrum Almere voor een ontmoeting met Rene Wormhoudt. Hij is de man achter het Athletic Skils Model, een door talloze prof sporters omarmde methode waarbij trainingsdisciplines uit diverse sporten worden gecombineerd.

Wat doet een windsurfer op de fiets en in een sporthal?

En op het strand van Hoek van Holland neemt Greg het op tegen Kiran in een potje blowkarten.

AVROTROS

Blowkarten is een uitdaging voor Gregory

Sportlab Sedoc, vrijdag 21 mei 2021 op NPO 2.

Sportlab Sedoc terugkijken