Ilse Warringa: imaginaire voorstellingen, populisme en Turkse volksmuziek

AVROTROS

Actrice en scenarioschrijver Ilse Warringa spreekt met Cornald over imaginaire voorstellingen, de clichés van het populisme en psychedelische Turkse volksmuziek.

AVROTROS

 

Warringa is bekend van De Luizenmoeder, maar haar carrière begon in het theater. Momenteel legt ze de laatste hand aan De Luizenmoeder De Film. Hiervoor tekende ze voor het script en maakt ze haar regiedebuut.

“De school leent zich goed voor satire”
Ilse Warringa over het schrijven van De Luizenmoeder 


1. Het eind van het begin van het einde
Theater Artemis met Het Zuidelijk Toneel en hetpaleis, vanaf 2 september 2021

Het eind van het begin van het einde is een voorstelling die zich in een verre toekomst afspeelt, waarin er geen theaters meer zijn, geen boeken, geen bioscopen. Een verbeelding van een tijd waarin er geen verbeelding meer is… Prijswinnend regisseur Jetse Batelaan rekt de grenzen van de fantasie op en maakt de verwachtingen bewust niet waar. 

Ilse: "Het begrip 'verbeelding' lijkt een begrip uit een ver verleden. De voorstelling begint met het einde van een voorstelling. Dit is een imaginaire voorstelling die wanhopig nog probeert wat voor te stellen." 

AVROTROS

 

Klik hier voor meer informatie over Het eind van het begin van het einde


2. Happy Hour
Metdegoudentand, 16 maart - 17 maart exclusieve vertoning

Drie vrouwen komen bij elkaar in een exclusieve bar. Het is Happy Hour. Al snel lopen de emoties hoog op. Het wachten is op de ontploffing. Maar wanneer komt die? Happy Hour is een voorstelling van mugmetdegoudentand over populisme van en met Lineke Rijxman, Malou Gorter en Rosa van Leeuwen. Een komische en dramatische voorstelling over populisme gemaakt door drie omhooggevallen vrouwen die nooit een boek hebben gelezen en niet weten wat de belangrijke issues zijn.

Happy Hour is van dinsdag 16 maart 17.00 uur tot woensdag 17 maart 00.00 uur exclusief te zien op het YouTube-kanaal van Mugmetdegoudentand.

Ilse: "Happy Hour speelt met de clichés van het populisme en het meedogenloze mechanisme van hoe je daarmee omgaat."

AVROTROS

 

Klik hier voor meer informatie over Happy Hour
 

3. Altin Gün
7 april, Paradiso

De Turks-Nederlandse band Altın Gün mixt Turkse folk en disco-pop met gruizige psychedelica, funk en rock tot een heel dansbaar en upbeat geheel. Het zestal laat zich inspireren door traditionele Turkse muziek en muzikanten als Selda Bağcan, Barış Manço en Erkin Koray, waarbij ze net als hun grote voorbeelden experimenteren met het samensmelten van verschillende muzikale werelden.

Ilse: "Altin Gun is een band die verschillende stijlen combineert. Een soort Turkse psychedelische volksmuziek. Het is echt Turks, maar het is ook echt disco: je moét bewegen als je het hoort."

AVROTROS

 

Klik hier voor meer informatie over Altin Gün
 

Extra tip: wereldwijde streaming zaterdag 13 maart

Wit Konijn Rood Konijn met Hadewych Minis
Op 13 maart 2020 moesten overal ter wereld theaters hun deuren sluiten vanwege de pandemie. Precies één jaar later wordt in meer dan dertig landen de voorstelling Wit Konijn Rood Konijn gespeeld om hierbij stil te staan. Ook in Nederland zullen o.a Pierre Bokma, Pieter Derks en Hadewych Mynis dit indringende toneelstuk van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour eenmalig opvoeren.

Aanstaande 13 maart om 20.00 u lokale tijd stappen acteurs over de hele wereld het theater op. De tekst kennen ze van tevoren niet: die krijgen ze pas op het toneel. Samen met het publiek ontdekken ze de voorstelling, en ontstaat er iets bijzonders. De voorstelling zal een dag lang door de wereld golven, van New York tot Panama City, van Minsk tot Medellín. En dus ook in Amsterdam. Vanuit De Kleine Komedie Met Hadewych. Een unieke, niet te missen belevenis.

AVROTROS