In memoriam: Pierre Kartner 'Vader Abraham'

AVROTROS

Pierre Kartner, bij het grote publiek beter bekend als Vader Abraham, is afgelopen dinsdag (8 november) overleden op de leeftijd van 87 jaar. De zanger en tekstschrijver trad al geruime tijd niet meer op. Kartner is op vrijdag 11 november begraven in besloten kring.

Grote successen

Kartner verwierf onder de naam Vader Abraham grote bekendheid, onder andere met de single ‘t Kleine Cafe aan de Haven, dat dankzij vertalingen in het Frans, Duits en zelfs het Fins grote successen kende in het buitenland. Ook het Smurfenlied, zijn andere grote hit, kon rekenen op wereldwijd enthousiasme.

Achter de schermen betekende Kartner veel voor andere Nederlandse artiesten. Zo schreef hij het nummer Huilen Is Voor Jou Te Laat, waarmee Corry Konings in 1970 met haar groep Corry en de Rekels doorbrak. Ook voor Ben Cramer en Jacques Herb klimt hij in de pen om de hits De Clown en Manuela te schrijven.

Levensliedjes

Kartner schrijft tijdens zijn leven talloze levensliedjes die van ondeugend naar hoopvol gaan, en ontvangt in 2014 daarvoor de TrosKompas Oeuvre Award, uit de handen van Corry Konings.

Pierre Kartner, of Vader Abraham, is een van de grootste zangers, componisten en tekstdichters die ons land ooit gekend heeft. De grootste hits van Pierre Kartner op een rij; 

1. Kleine café aan de haven

In iedere Nederlandse kroeg schalt deze klassieker nog regelmatig door de speakers;

2. Smurfenlied

Wie is er niet groot mee geworden? Het Smurfenlied mag absoluut niet ontbreken in dit lijstje!

3. Vader Abraham met z'n zeven zonen

Er is helaas geen videoclip van, maar ook deze klassieker hoort thuis in dit rijtje

Naar aanleiding van het overlijden van Pierre Kartner wordt zaterdag 12 november om 16.55 uur als eerbetoon de aflevering van TV monument herhaald op NPO 1.