In memoriam: Willem Nijholt

AVROTROS

Op 88-jarige leeftijd is acteur, danser en musicalster Willem Nijholt in Amsterdam in zijn slaap overleden. De theater- en musicalwereld verliest een fenomeen,

Willem Adrianus Nijholt (19 juli 1934 - 23 juni 2023) werd geboren op Java in Indonesië. Na een jeugd in een jappenkamp belandde hij in 1957 op de toneelschool. Van 1960 tot 1970 speelde hij onder meer bij het Rotterdams Toneel en de Nederlandse Comedie. Daarna ging Nijholt met Wim Sonneveld en Corrie van Gorp de theaters in.

Ook op televisie was hij onder andere te zien in Oebele, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, De Stille Kracht, Willem van Oranje en De Kris Pusaka. Nieuwe successen met musicals volgden: Cabaret, Miss Saigon en Oliver.

Hij werd onderscheiden met de Johan Kaart Prijs (1977). En was Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw (2011).  

Op zoek naar (AVRO 2007 - 2010)

In Op zoek naar ...(Op zoek naar Evita, Op zoek naar Joseph, Op zoek naar Mary Poppins en Op zoek naar Zorro) was Nijholt vier seizoenen juryvoorzitter. In dit programma gingen wij als omroep op zoek naar nieuw talent voor in de theaters: ruwe diamanten die gepolijst moesten worden. Er was geen betere persoon denkbaar die talent kon ontdekken én polijsten dan Willem Nijholt. Als theaterman pur sang, die alle facetten van het vak beheerste, wist hij precies wat je nodig had om indruk te maken op het toneel.

Hij had een feilloos gevoel voor talent en doorzag meteen wat de verbeterpunten voor een kandidaat waren. Hij wist dit op een eerlijke en inspirerende manier op de kandidaten over te brengen. Zijn stokpaardje was de articulatie; ook achterin de zaal moet iedereen je kunnen verstaan, daar hamerde hij op. Hij was eigen en ging volledig af op zijn gevoel en ervaring.

“De theater- en musicalwereld verliest een fenomeen.'”
 

In 2008 vertolkte Willem Nijholt in het AVRO programma Een Nieuwe Jas, de klassieker van Wim Sonneveld 'Het Dorp'