Jaap is pas 34 jaar en heeft de diagnose FTD

AVROTROS

Jaap is 34 jaar en heeft FTD, Frontotemporale dementie. Zijn gedrag veranderde dusdanig dat hij een heel ander persoon is geworden. In Herinneringen voor het leven - stop dementie vertellen zijn moeder, zus en ex-vriendin hun emotionele verhaal.

Jaap stond midden in het leven. ‘Hij was een hele rustige, lieve jongen die met iedereen goed kon omgaan. Hij was nooit chagrijnig en altijd positief en vrolijk.’

Het gedrag van Jaap veranderde in de zomer van 2020. Hij werd steeds wat botter en afstandelijker. Zijn omgeving denkt in eerste instantie aan een burn-out of dat hij even niet lekker in zijn vel zit.

Jaap had niets door

Maar toen kwamen er vanuit zijn vriendin ook allerlei signalen. ‘Ik merkte dat hij minder enthousiast werd om dingen te ondernemen. Hij begon zelfs met treitergedrag, wat niets voor hem was,’ vertelt zijn inmiddels ex-vriendin Eline. Zelf had hij totaal niet door dat hij anders deed, iets wat bij FTD past. Pas nadat Eline de relatie verbrak kreeg Jaap de diagnose.

Zijn zus Charlotte weet het nog goed: ‘Toen we bij de neuroloog zaten en hij de diagnose kreeg, moest ik huilen. Jaap begon te lachen: ‘Haha, jij zit te huilen?’ zei hij. Je voelt je dan zo alleen. Je zit naast je broertje die een heel erge diagnose krijgt en hij zit te lachen.’

(Tekst gaat verder onder de foto)

AVROTROSPrivé bezit

Jaap en zijn zus voor de diagnose

AVROTROSPrivé bezit

Jaap en zijn moeder in het verpleeghuis

Gevaarlijk gedrag

Na de diagnose komt Jaap weer thuis wonen. Zijn moeder hoopt hem nog een aantal jaren te kunnen verzorgen en bij haar te hebben. Maar het gedrag van Jaap werd al snel gevaarlijk. Niet alleen voor hemzelf, maar zeker ook voor zijn familie. Daarom moeten ze met pijn in hun hart besluiten Jaap uit huis te plaatsen. Hij woont nu in een verpleeghuis. 

Zijn moeder heeft veel moeite haar zoon op te zoeken in het verpleeghuis. ‘Dit is het eindstation’, vertelt ze met tranen in haar ogen. 

“Hij is er eigenlijk niet meer, het afscheid heb ik al moeten nemen”
Eline, de ex-vriendin van Jaap

→ Stop dementie, steun onderzoek

Dit komt uit het programma Herinneringen voor het leven - stop dementie, maandag 26 juni 2023 om 20.30 uur op NPO 1. 

HERINNERINGEN VOOR HET LEVEN - STOP DEMENTIE TERUGKIJKEN