Karin Bloemen in Volle Zalen | 40 jaar in het vak

AVROTROS

Karin Bloemen viert dit jaar haar 40-jarig artiestenbestaan. Wat heeft de lange carrière haar gebracht? Wie waren haar grote voorbeelden op de bühne? Wanneer is een lied goed of niet? 

Op zoek naar veiligheid

Karin Bloemen werd gedurende haar jeugd jarenlang misbruikt door haar stiefvader. Daarom is ze altijd op zoek naar veiligheid, vertelt ze in Volle Zalen. Het podium biedt haar die, ‘maar je staat niet op het toneel als een soort van therapiesessie,’ zegt de zangeres en cabaretière die haar 40-jarig jubileum viert en daarom centraal staat in de portrettenreeks.

Het theater is voor mij een veilige plek, aldus Bloemen tegen presentator Cornald Maas. ’Me laten zien op een podium is mij́n keuze, er is afstand en ik doe de handreiking. Bekeken worden is iets héél anders. Dat deed mijn stiefvader die overal gaatjes in muren maakte om mij te kunnen bekijken. Er is een groot verschil tussen bekeken worden en je laten zien.’

Maakt dat het theater tot een geschikt medium om haar verhaal te delen? ‘Ik heb het altijd in hele kleine vormpjes gebracht in mijn shows, wil graag dat mensen weten waaraan ik relateer, maar vind niet dat bezoekers van mijn voorstellingen bezig moeten zijn met mijn verleden. Het gaat niet om mij, het gaat om hen.’

Volle Zalen

Cornald Maas biedt een unieke blik achter de schermen van de Nederlandse podiumwereld. Rondlopend in de coulissen, dicht op de huid van de makers, opent hij deuren die meestal gesloten blijven.

AVROTROS

Karin Bloemen

Speciaal lied

Voor haar pas afgeronde jubileumshow met het Metropole Orkest schreef tekstdichter Jurrian van Dongen een speciaal lied met als titel ‘Met heel mijn hart’. Een strofe uit de tekst luidt ‘ik dank het meisje dat ik was voor al haar moed’.

Bloemen: ‘Ik heb me nooit gerealiseerd dat dat ook echt moed was, dat als je jezelf echt die kracht geeft, dat je dan pas al die stappen kunt zetten. Dus het komt een beetje bij elkaar na 40 jaar.’

De Volle Zalen aflevering over Karin Bloemen zie je woensdag 8 maart 2023 om 20.30 uur op NPO 2. Daarna kun je de uitzending met Karin Bloemen hier bekijken.