Kim Novak - Hollywood's Rebel

AVROTROS

Hollywoodactrice Kim Novak (1933) hield jarenlang stevig het heft van haar loopbaan en leven in eigen hand.

Wie is Kim Novak?

De platina blonde Amerikaanse actrice startte in de jaren '50 haar Hollywoodcarrière bij filmstudio Columbia. De hoop was dat ze zou concurreren met superster Marilyn Monroe van MGM, maar al snel bleek dat Novak zich niet zomaar in elke vorm liet kneden. 

Novak werd aanbeden door het publiek. Het was een tijd waarin de rol van actrice, in haar eigen woorden, bestond uit het zijn van een ‘leeg canvas waarop mannelijk verlangen werd geprojecteerd’. 

AVROTROS

Alfred Hitchcock en Kim Novak © Alfred J Hitchcock Productions - Kim Hitchcock

Het succes stuwt Novak naar de top van de box office en ze is de headliner in films van de grootste regisseurs van die tijd: Alfred Hitchcock, Billy Wilder en Otto Preminger. Maar ondertussen begint Novak zich geleidelijk te verzetten tegen het Hollywood-systeem.

Verzet tegen het Hollywood-systeem

Terwijl ze de hoofdrol speelt in 'Vertigo' van Alfred Hitchcock, vecht ze een salarisverhoging aan bij de studio. Actrices kregen destijds een tiende van wat hun mannelijke collega's betaald kregen. 

Enkele maanden later weigert ze haar relatie met de zwarte acteur en zanger Sammy Davis Junior te beëindigen. Beiden worden zwaar onder de druk gezet door het gevreesde en beruchte hoofd van Columbia Pictures.

AVROTROS

Filmpersonages uit de film Vertigo, Kim Novak en James Stewart © Alfred J. Hitchock Productions - Judy Madeleine Scottie

Een leven ver van Hollywood

In 1966 keert ze op 33-jarige leeftijd Hollywood abrupt de rug toe om kunstenaar te worden. Novak stond te popelen om zichzelf te kunnen uiten en als persoon en artiest te worden beschouwd. Als vrije geest die trouw bleef aan zichzelf, opende Novak een nieuw pad voor vele actrices. 

De Close Up-documentaire ‘Kim Novak - Hollywood's Rebel’ zie je dinsdag 23 mei om 22.40 uur bij AVROTROS op NPO 2. Of kijk de uitzending (terug) via NPO Start. 

[Credits header: © Kim Novak Paramount Pictures - Alfred J. Hitchcock Productions - Kim Novak]