Loreen wint met Tattoo voor Zweden het Eurovisie Songfestival 2023

AVROTROS

De wereld zat weer op het puntje van zijn stoel voor de grote finale van het Eurovisie Songfestival en eindelijk is de uitslag daar: Loreen wint met haar 'Tattoo' en een geweldige score van 583 punten het Eurovisie Songfestival!

De vakjury's mochten traditiegetrouw eerste de punten uitdelen, 'our twelve points go to'. Namens Nederland deelde S10 de punten uit. Nadat alle landen de punten hadden verdeeld was de tussenstand heel duidelijk. Zweden was bij de jury het populairst, gevolgd door Israel, Italie en Finland: 

Televoting kan alles veranderen

Daarna werd het nog spannender... De punten van de televoting werden per land bekendgemaakt. Alles kan op zo'n moment nog veranderen. Finland ontving van de televoters de meeste punten, maar niet genoeg om queen Loreen van de eerste plek te stoten. Met maar liefst 583 punten is ze de grote winnaar van het festival. Op de hielen gevolgd door de Finse Käärjä die eindigde op een mooie tweede plaats met 526 punten. Noa Kirel uit Israel sluit met een mooie 362 punten de top drie af.

Tweede keer voor Loreen

Loreen wint dus voor de tweede keer het Eurovisie Songfestival. De laatste keer was in 2012 met het nummer 'Euphoria'. Ze is daarmee in de geschiedenis de tweede artiest die twee keer het Songfestival wint. Alleen Johnny Logan heeft dit eerder weten te bereiken. 

Loreen was vanaf het moment dat zij meedeed met het Zweedse Melodienfestival de grote favoriet. Een rol die ze tot aan de grande finale heeft weten waar te maken. 

In welke Zweedse stad het Eurovisie Songfestival volgend jaar gaat plaatsvinden is nog niet bekend. Daar gaat de EBU de komende weken met de Zweedse omroep over in gesprek.