Loving Highsmith - De liefdes van schrijfster Patricia Highsmith

AVROTROS

De gevierde Amerikaanse auteur Patricia Highsmith is de schrijver van het eerste lesbische liefdesverhaal ooit met een happy ending. Ze publiceerde het boek ‘Carol’ in 1952 anoniem, omdat het onderwerp destijds zo gevoelig lag.

Aan de hand van Highsmiths zoektocht naar liefde en identiteit, werpt deze documentaire een nieuw licht op haar leven en schrijven.

Van Carol tot Mr. Ripley

Highsmiths ‘Carol’, een deels autobiografische roman, was het eerste lesbische verhaal met een happy end in het Amerika van de jaren vijftig. Zelf werd Highsmith gedwongen een dubbelleven te leiden en moest haar levendige liefdesaffaires verbergen voor haar familie en het publiek. 

Ze brak internationaal door met haar romans over het gewetenloze personage Tom Ripley, een psychopaat en een seriemoordenaar. De meeste romans van Highsmith kregen een bewerking voor het witte doek. De bekendste hiervan zijn ‘Strangers on a Train’ en ‘The Talented Mr. Ripley’. 

AVROTROS

Jonge Patricia Highsmith. Courtesy Family Archives

Loving Highsmith

De documentaire geeft een unieke kijk op het leven van de bestsellerateur, gebaseerd op haar dagboeken en notitieboekjes en de intieme reflecties van haar geliefden, vrienden en familie. 

Fragmenten uit deze aantekeningen, ingesproken door Gwendoline Christie (Game of Thrones, Top of the Lake), worden verweven met archiefmateriaal van haar en haar beroemdste romanbewerkingen.

De Close Up-documentaire ‘Loving Highsmith - De liefdes van schrijfster Patricia Highsmith’ zie je dinsdag 14 februari om 22.40 uur bij AVROTROS op NPO 2.