Meriam (59) heeft Alzheimer ‘Je hele toekomst valt in duigen’

AVROTROS

Twee jaar geleden veranderde het leven van Meriam en haar gezin. Ze kreeg op 57 jarige leeftijd de diagnose Alzheimer. ‘Mama is een heel ander persoon geworden’.

‘Je krijgt toch een lichtelijk doodvonnis mee naar huis. Je hele toekomst valt in duigen’, vertelt haar man Bert. Zoon Raoul: ‘Je ziet het in haar ogen, het is anders. Een soort onbegrip. Die vragende ogen die je aankijken als je iets vertelt.’

Meriam is altijd de spil van het gezin geweest. Ze nam het huishouden voor haar rekening en deed daarnaast de administratie van de keukenzaak van haar man en zoon. Bert: ‘Ze was een energieke, vrolijke, fantastische vrouw. Mijn maatje, steun en toeverlaat’.

AVROTROSPrivé bezit

Meriam en haar man Bert in gelukkigere tijden

De eerste signalen

Langzaam viel het de kinderen en Bert op dat Meriam veranderde. ‘Mijn moeder was heel zorgzaam, ze was er altijd. We gingen altijd wandelen met de hond. Op een gegeven moment was ik alleen maar aan het woord. Normaal gesproken was mijn moeder altijd heel betrokken en wilde juist alles weten. Dat was het eerste wat me opviel,’ vertelt Rowie. 

Raoul: ‘We hebben allemaal weleens dat je iets vergeet. Maar dan komt er altijd wel een ‘oh ja’ momentje. En dat momentje was er bij mijn moeder niet meer. Hoe vaker die momentjes wegbleven, hoe angstiger ik werd.’

“Toen dacht ik dat alles nog gewoon was”
Meriam

→ Stop dementie, steun onderzoek

Het verhaal van Meriam en haar familie zie je in het programma Herinneringen voor het leven - stop dementie, maandag 26 juni 2023 om 20.30 uur op NPO 1.

HERINNERINGEN VOOR HET LEVEN - STOP DEMENTIE TERUGKIJKEN