Na 'De stamhouder': het leven van Alexander Münninghoff

AVROTROS

In de serie De stamhouder zien we hoe Alexander Münninghoff’s roerige familiegeschiedenis zich langzaam ontrafelt. De laatste aflevering laat zien hoe hij op de begrafenis van zijn vader Frans het verleden eindelijk lijkt te accepteren. Maar hoe zag de rest van Alexanders leven eruit?

We krijgen hier en daar al wat te zien hoe het leven van Alexander en Ellen vorm krijgt. Het echtpaar heeft drie kinderen, Michiel, Maurits en Tessa. Alexander werkt als journalist. Voor de Haagsche Courant werkt hij onder andere als correspondent in Moskou en later zal hij ook vanuit verschillende conflictgebieden verslag doen. 

Schaken en politiek

Alexander is een fanatieke schaker en naast zijn lidmaatschap bij een Haagse schaakvereniging schrijft hij ook over de sport. In 1976 publiceert hij een boek over de wereldkampioen Max Euwe, dat in het Engels en zelfs naar het Russisch vertaald wordt. 

In 2009 stopt Alexander met zijn carrière in de journalistiek en richt zich op de politiek. Samen met Maurice Koopman en Jan Nagel richt hij de politieke partij OokU (Onafhankelijke Ouderen- en Kinderen Unie) op. In 2011 doen ze onder de naam 50Plus mee aan de verkiezingen voor de Eerste Kamer en Provinciale Staten. 

De stamhouder

In 2014 verschijnt zijn boek De stamhouder: een familiekroniek, waarin Alexander een roerige periode voor zijn familie tijdens de Tweede Wereldoorlog beschrijft. Het boek wordt een succes en in 2015 ontvangt hij de Libris Geschiedenis Prijs voor het boek.

Hij is enthousiast wanneer zijn verhaal zal worden verfilmd door Diederik van Rooijen. Helaas krijgt Alexander de serie niet te zien: op 28 april 2020 overlijdt hij op 76-jarige leeftijd in Den Haag.

BEKIJK DE STAMHOUDER OP NPO START