Na druiven plukken volgt...

AVROTROS

Druiven sorteren! In de vorige uitzending hebben we kunnen zien hoe het plukken van druiven in z'n werk gaat. Dat opzich is al een gigantische taak, maar wanneer alle druiven in kratten zitten zijn we er nog niet. Daarna worden de druiven namelijk eerst grondig met de hand gesorteerd.

Krekels en slakken

Tussen de druiven worden meestal hele logische vondsten gedaan, zoals krekels, slakken en andere kleine beestjes. Deze worden er allemaal tussenuit gevist, en terug de wijngaard in gezet. Op de wijngaard van Ilja worden de druiven dus gesorteerd met de hand gesorteerd, een behoorlijke klus. Volgens Ilja kan het een stuk beter. Je kunt namelijk twee of meerdere sorteertafels achter elkaar plaatsen, dat zie je vaker bij grotere wijngaarden met veel verschillende druivensoorten.

Wijn met een aparte nasmaak

Maar, het sorteren van de druiven kan ook een stuk slechter. Dat heeft Ilja gehoord van een Australische wijnboer, een 'flying winemaker' noemt Ilja hem: hij maakt zijn wijnen in bijvoorbeeld Chili, Argentinië en Australië. Op deze plekken worden druiven niet met de hand geplukt, maar daar rijden grote oogstmachines door de wijngaard en daarna wordt niets gesorteerd. Die oogstmachines nemen alles mee wat voorbij komt. Je voelt 'm al aankomen: dit zijn niet alleen druiven. En ook niet alleen kleine beestjes. Wat dacht je van een afgeknipt vingertopje van een plukker? Of een oude fiets? Dat geeft wel een heel apart smaakje aan de wijn...