Nicole Kidman - Eyes Wide Open

AVROTROS

Actrice Nicole Kidman maakte als tiener al een vliegende start in haar geboorteland Australië, maar haar ambities reiken ver...

Oscar en Hollywood Walk of Fame

Na een huwelijk met Hollywoodster Tom Cruise, komt ze vanaf 2001 pas echt tot bloei met rollen in films als Moulin Rouge, The Hours en Dogville. De film The Hours levert haar zelfs een Oscar op voor Beste Actrice. De erkenning voor haar succesvolle carrière gaat verder. De actrice heeft een ster gekregen op de beroemde Hollywood Walk of Fame in Los Angeles.

In de loop der jaren werd Oscar-winnaar Nicole Kidman zowel een popcultuuricoon als een complexe dramatische actrice. Haar carrière is een uniek oeuvre dat haar persoonlijke leven weerspiegelt, dat meer politiek is dan het lijkt.

AVROTROS

Nicole Kidman

Meer dan 70 films

Kidman begon al snel meer belangrijke rollen te spelen en werkte samen met Gus Van Sant, Jane Campion en Stanley Kubrick. Ze zoekt graag de grenzen op in het onderzoeken van de plaats van de vrouw in onze maatschappij en deinst daarbij bepaald niet terug voor riskante rollen.

Countryster en twee Emmy's

Nicole Kidman is in 2006 getrouwd met de Australische countryster Keith Urban, met wie ze twee dochters heeft. In haar eerste huwelijk met Tom Cruise heeft het voormalige koppel een dochter en een zoon geadopteerd. 

Het is niet bij een Oscar gebleven, voor de serie Big Little Lies ontving ze twee Primetime Emmy Awards, een voor 'Outstanding Lead Actress' en de ander voor 'Outstanding Limited Series' als uitvoerend producent. De actrice heeft vele nomimaties en awards op haar naam staan.

In 2020 noemde The New York Times haar één van de grootste acteurs van de 21e eeuw.

De Close Up-documentaire 'Nicole Kidman - Eyes Wide Open' zie je dinsdag 20 juni 2023 om 22.40 uur bij AVROTROS op NPO 2. 

Kijk de docu (terug) via NPO Start