Nieuwe update van Splinter over de renovatie van het Binnenhof

AVROTROS

In het programma Ondertussen aan de Hofvijver volgt Splinter Chabot de renovatie van het Binnenhof. Een plek met achthonderd jaar politieke geschiedenis, die bol staat van verhalen.

In de derde aflevering staat de renovatie, na maanden van voorbereiding, op het punt van beginnen. Alles dat niet weggehaald kan worden, wordt beschermd. Historische trappen en vloeren worden afgedekt met hout en de gevels worden geïnspecteerd.

Culturele, parlementaire en kunsthistorische anekdotes

Voormalig politicus Gerrit Zalm en vice-president van de Raad van State Thom de Graaf delen hun herinneringen. Architect Janneke Bierman vertelt wat ze met het Binnenhof van plan is en Splinter spreekt tijdens de drukte op Prinsjesdag met Sigrid Kaag over een lange traditie: de hoedjes.

Prinsjesdag als startpunt

Het Binnenhof wordt op Prinsjesdag normaal gesproken omgetoverd tot een sprookjesachtige setting, waar veel eeuwenoude tradities te zien zijn. De hoedjes, de koetsen, driewerf hoera. Nu het Binnenhof op de schop gaat, vindt de start van het parlementaire jaar plaats in de Koninklijke schouwburg in Den Haag. Splinter is daarbij en doet verslag van deze traditie, die dit jaar net iets anders ingevuld wordt. Het koffertje, met daarin de miljoenennota, speelt een belangrijke rol op deze dag.

Gerrit Zalm heeft het koffertje het vaakst in zijn handen gehad. De goedlachse oud-minister van Financiën loopt nog één keer de route over het Opperhof, naar de Tweede Kamer. Ook voor een routinier lijkt het gangenstelsel soms nog steeds op een doolhof, zo blijkt als hij Splinter rondleidt. Samen halen zij herinneringen op uit zijn roemruchte politieke loopbaan. Tot slot verklapt Zalm hoe de bekende foto van hem, haast juichend, met het koffertje boven zijn hoofd tot stand kwam. Was het een 'triomfantelijk moment' zoals het genoemd werd of zat er iets anders achter?

De kunst van het Binnenhof

De minst bekende bewoners van het Binnenhof zijn de mensen van de Raad van State. Thom de Graaf is als vicevoorzitter 'de onderkoning' van Nederland. Wat gebeurt er normaal gesproken binnen de muren van zijn instituut? En hoe staat het met de Volle Raadzaal? Deze zaal is een gesamtkunstwerk en moet in zijn geheel worden ontmanteld, voordat de renovatiewerkzaamheden hier kunnen plaatsvinden. Architect Janneke Bierman ontvouwt de definitieve plannen voor de Tweede Kamer en ontdekt hierbij kunstwerken die eerder verborgen bleven.

Meer weten over deze bijzondere kunstwerken? Na de uitzending is op NPO 2 Extra de spin-off De kunst van het Binnenhof te zien. Hierin staan onder meer de wandkleden die aan de muren van de Ridderzaal hangen centraal. Elk kleed verbeeldt een onderdeel van de moderne democratie. Ook het portret dat in de maak is van oud-Kamervoorzitter Khadija Arib komt voorbij.

Ieder kwartaal nieuwe update

Ondertussen aan de Hofvijver is gedurende de hele periode van de renovatie drie keer per jaar op televisie met een nieuwe uitzending. De eerste twee afleveringen zijn terug te kijken via NPO Start.

De derde uitzending van Ondertussen aan de Hofvijver is te zien op 17 december om 22.05 uur bij AVROTROS op NPO 2. Aansluitend is om 22.50 uur 'De kunst van het Binnenhof' op NPO 2 Extra te bekijken.